Foto: Пресс-фото

Veselības inspekcija (VI) piektdien veikusi pārbaudi Ogres slimnīcā, kuras mediķi pirmdien pretēji valstī noteiktajai kārtībai paši mēģinājuši diagnosticēt Covid-19 un šim mērķim izmantojuši eksprestestu, noskaidroja aģentūra LETA.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs apstiprināja, ka piektdien slimnīcā dienas vidū ieradušies trīs VI darbinieki un pieprasījuši sniegt informāciju par minēto gadījumu.

Lūgta komentēt konkrēto pārbaudi, VI pārstāve Iveta Ragoviča sacīja, ka inspekcija ir veikusi gadījuma pārbaudi, kā arī pārbaudi par slimnīcas epidemioloģisko gatavību. Vienlaikus viņa atklāja, ka konkrētās testētās pacientes, kura aizgājusi mūžībā, piederīgie VI nav vērsušies.

Slimnīcas valdes locekle Ilze Trukšāne pastāstīja, ka VI pieprasījusi ļoti detalizētu informāciju pa minūtēm par katra mediķa rīcību 16. martā, kad slimnīcā smagā stāvoklī tika konkrētā ievesta paciente. Visiem pacientes aprūpē iesaistītajiem medicīnas darbiniekiem ir jāsniedz rakstveida paskaidrojums par savu rīcību. Tāpat pieprasīta informācija par slimnīcas rīcībā esošajiem Covid-19 eksprestestiem, sacīja Trukšāne.

Viņa arī teica, ka VI inspektori veica visu slimnīcas telpu apskati, kurās atradās un kurām cauri tika izvesta šī paciente. "Ņemot vērā, ka slimnīcā patlaban nav tādu resursu, lai VI nodrošinātu ar pieprasīto informāciju, valdes priekšsēdētājs panāca, ka slimnīca VI šos dokumentus iesniegs desmit dienu laikā," sacīja Trukšāne.

Kā ziņots, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes stāstīja, ka Ogres slimnīcā "uz savu galvu" bija nolēmuši ar eksprestestu veikt "Covid-19" analīzes, ko epidemiologi kategoriski neiesaka darīt.

"Ogres slimnīcā veica šo testu, kas uzrādīja pozitīvu rezultātu, un, nekonsultējoties ar speciālistiem, veda pacienti uz [Latvijas] Infektoloģijas centru. Veicot testu, ko references laboratorijā atzīst par drošu, tika secināts, ka pacientei nav "Covid-19" pozitīvs tests," sacīja Viņķele.

Ministre uzskata, ka Ogres slimnīca, izmantojot neakceptētu testu, ir radījusi pietiekami lielu haosu, jo, labu gribot, mediķi pēc pozitīva testa iegūšanas, nodaļās bija ieviesuši karantīnu.

"Gribu uzsvērt gan iedzīvotājiem, gan ārstniecības iestādēm, ka eksperimenti ar "Covid-19" diagnosticēšanu nav pieļaujami. Ja ir aizdomas par inficēšanos ar "Covid-19", analīzes noņem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Infektoloģijas centra, "Centrālās laboratorijas" vai "E.Gulbja laboratorijas" speciālisti. Šis gadījums apliecina, ka pašdarbība nav pieļaujama, jo tai ir ļoti smagas sekas," sacīja Viņķele.

Širovs ceturtdien Ogres novada domes sēdē skaidroja, ka neskatoties uz to, ka slimnīca pirmdien no rīta esot informējusi atbildīgās institūcijas, ka visas trīs tās rīcībā esošās plaušu ventilācijas iekārtas ir aizņemtas, 16. martā Ogres slimnīcā ievesta 49 gadus veca sieviete ļoti smagā stāvoklī, kurai bijusi nepieciešama neatliekama plaušu ventilācija.

"Pacientes stāvoklis bija ļoti smags un mums bija zināms, ka sieviete pirmajā marta nedēļas nogalē bijusi privātā pasākumā kopā ar cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm. Tādēļ tika nolemts veikt viņai eksprestestu "Covid-19" diagnosticēšanai. Un tas bija pozitīvs," stāstīja Širovs.

Viņš norādīja, ka 40 eksprestestus slimnīca iegādājusies savu darbinieku veselības pārbaudēm. Četri iepriekš veiktie testi bijuši negatīvi, bet šai pacientei tas bijis pozitīvs, situāciju skaidroja slimnīcas valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka eksprestesti nav izgatavoti Ogrē, bet tie ir ražoti Ķīnā un Eiropas Savienībā sertificēti.

Pēc eksprestesta rezultātu noskaidrošanas ārstnieciskā persona informējusi atbildīgo dienestu par šo gadījumu un gaidījusi norādes turpmākajai rīcībai. "Tikai pulksten 23 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Ogres brigāde, kas ir atbilstoši nodrošināta ar personīgās aizsardzības līdzekļiem, pacienti pārvedusi uz Infektoloģijas centru," sacīja Širovs. Tur viņai esot noteikts, ka "Covid-19" tests ir negatīvs, taču sievieti glābt vairs nebijis iespējams un viņa mirusi, piebilda ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!