Foto: LETA

Maksas televīzijas kompānija "Viasat" ir ar mieru nodrošināt Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāla (LTV7) retranslāciju no zemes pavadoņa bez maksas, uzņemoties maksājumus satelītu operatoram "SES", kurus līdz šim veica LTV, biznesa portālam "Nozare.lv" teica "Viasat" vadītājs Baltijas valstīs Raivo Rosts.

Rosts teica, ka LTV7 retranslāciju "Viasat" satelīttelevīzijas klientiem var nodrošināt, mainot līdzšinējo apmaksas modeli, kur LTV maksāja "SES" par satelīta izmantošanu, bet "Viasat" maksāja LTV par katru LTV7 abonentu. Tā vietā "Viasat" uzņemtos maksājumus "SES", bet arī pārtrauktu maksu par abonentu skaitu, kas daļēji kompensēja LTV samaksu par satelīta pakalpojumiem.

Sarunas par sadarbības modeļa maiņu varētu sākt jau tuvākajās dienās, sacīja Rosts. Tā kā LTV7 līgums ar "SES" un "Viasat" beigsies tikai augustā, ir pietiekami daudz laika mainīt modeli, skatītājiem neko nemanot.

"LTV7 ir stiprinājis savas pozīcijas, tostarp ar sporta pārraidēm. Neredzu šķēršļus, kāpēc LTV7 nebūtu pieejams arī tad, kad beigsies līgumi ar "Viasat" un "SES"," teica "Viasat" vadītājs un piebilda, ka tādā gadījumā LTV7 neveidotos nekādas izmaksas.

Kā ziņots, LTV paziņojusi, ka nepagarinās līgumu par kanāla LTV7 pārraidīšanu un tādējādi LTV gadā ieekonomēs 100 000 latu, kas tiks izmantoti 2013.gada sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai.

Rosts precizēja, ka LTV nekad nav bijis līguma ar "Viasat" par LTV7 signāla piegādi zemes pavadonim, vienīgi par LTV7 iekļaušanu to programmu sarakstā, kuras var redzēt, izmantojot "Viasat" satelītuztvērējus un dekoderus.

"SES" pakalpojums ir satelīts ar retranslatoru, "Viasat" nodrošina iespēju redzēt programmu uz zemes. LTV7 kā nacionālais kanāls ir iekļauts visās "Viasat" programmu pakās.

Atsaucoties uz Zviedrijas biržas noteikumiem, kur tiek kotēts "Viasat" mātes uzņēmums "Modern Times Group", Rosts teica, ka nedrīkstot nosaukt "Viasat" abonentu skaitļus un LTV7 skatītāju skaitu.

Kā ziņots, pēc LTV aprēķiniem, "Viasat" satelīttelevīziju izmanto 16% iedzīvotāju, taču nav zināms, cik no viņiem skatās LTV. Rosts teica, ka caurmēra "Viasat" skatītājs dzīvo savrupmājā un televīziju skatās ar "šķīvi" jeb satelītantenu, taču daļa "Viasat" programmu arī iekļauta kabeļtelevīzijas operatoru un "Lattelecom" interaktīvās televīzijas piedāvājumā.

"SES" ir globāls satelīttelevīzijas, telekomunikāciju un datu pārraides pakalpojumu sniedzējs, kas uztur aptuveni 50 geostacionāru zemes pavadoņu tīklu, kurus izmanto šo pakalpojumu sniegšanai. "SES" 2011.gada apgrozījums bija 1,73 miljardi eiro (1,2 miljardi latu) un peļņa 617,7 miljoni eiro (432,4 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!