Valsts ieņēmumu dienests (VID) 170 juridiskajām personām pieprasījis sniegt skaidrojumu par ekskluzīva jeb luksus transportlīdzekļa iegādi un vienā nodokļu auditā papildu maksāšanai budžetā noteicis 21 600 latus, informēja VID Komunikācijas nodaļā.
VID atgādināja, ka tas kopš 2006.gada beigām apkopo informāciju un veic nodokļu administrēšanas pasākumus juridiskajām un fiziskajām personām, kas 2006. un 2007.gadā Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrējušas ekskluzīvus transportlīdzekļus.

Ja transportlīdzeklis reģistrēts uz juridiskās personas vārda, VID norāda, ka ir iespējama ļaunprātīga likumdošanas normu izmantošana attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanu, kā priekšnodokli atskaitot un uz saimnieciskās darbības izdevumiem attiecinot personiskajām vajadzībām izmantojamo transportlīdzekļu iegādes un uzturēšanas izmaksas, kā arī izmaksas degvielas iegādei.

Veicot juridisko personu pārbaudes, VID noskaidro, vai nodokļu maksātāja rīcībā varēja būt legālas finansiālās iespējas šādu ekskluzīvu transportlīdzekli iegādāties, un pārbauda, vai transportlīdzeklis tiek izmantots saimnieciskās darbības veikšanai un vai šī izmantošana ir ekonomiski pamatota.

No iepriekšminētajām 170 juridiskajām personām 140 lūgta informācija par 2006.gadā reģistrētajiem transportlīdzekļiem un 30 firmām - par 2007.gadā reģistrētajiem transportlīdzekļiem.

VID veicis arī 46 tematiskās pārbaudes - gandrīz visas par 2006.gadā reģistrētajiem transportlīdzekļiem. Astoņās tematiskajās pārbaudēs VID konstatējis pārkāpumus. Tāpat veikts veikts viens nodokļu audits, papildus aprēķinot 21 600 latus, un pieņemts viens lēmums par to, ka šāda nodokļu nomaksas pārbaude jāveic.

VID skaidro, ka gadījumā, ja, pārbaudot juridisko personu, tiek konstatēts, ka "ekskluzīvā" transportlīdzekļa iegādes finansēšanas avots ir fiziskās personas aizdevums, nodokļu administrēšanas pasākumi tiek veikti fiziskajai personai, kura izsniegusi aizdevumu.

Ja fiziskā persona, kas neveic saimniecisko darbību, ir iegādājusies "ekskluzīvo" transportlīdzekli, pastāv iespēja, ka personas izdevumi pārsniedz tās deklarētos ienākumus vai šai personai ir nedeklarēti ienākuma avoti.

Šādā gadījumā VID pārliecinās par izdevumu atbilstību deklarētajiem ienākumiem.

Ienākumu un izdevumu analīzes rezultātā VID 28 fiziskajām personām pieprasījis papildu deklarācijas par ienākumiem, ieņēmumiem, naudas un citiem uzkrājumiem, īpašumiem un to vērtības maiņu, kā arī pieņēmis divus lēmumus par nodokļu audita veikšanu fiziskajām personām, kuras 2006.gadā reģistrējušas "ekskluzīvus: transportlīdzekļus.

VID piebilst, ka šie nodokļu administrēšanas pasākumi galvenokārt veikti tām fiziskajām un juridiskajām personām, kas luksus transportlīdzekļus reģistrējušas 2006.gadā, jo par 2007.taksācijas gadu vēl nav iestājies nodokļu deklarāciju iesniegšanas termiņš.

Tomēr tiem PVN maksātājiem, kuri par 2007.gadu iesnieguši PVN deklarācijas un šo deklarāciju pielikumos uzrādījuši PVN priekšnodokli par iegādāto automašīnu, VID pievērš pastiprinātu uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!