Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir atteicies no plāna cīņā ar ēnu ekonomiku izmantot lojalitātes karšu datus, par to Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātus otrdien informējusi VID pārstāve Ināra Pētersone, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Diskutējot par medijos izskanējušo iespēju izmantot lojalitātes kartes cīņā pret ēnu ekonomiku, VID pārstāve Ināra Pētersone Saeimas komisijas sēdē atzinusi, ka VID vēlējies, lai tam ļauj uzzināt informāciju par veikalos iztērētajiem līdzekļiem un aplikt ar nodokļiem lojalitātes kartēs uzkrāto naudu, taču šis plāns tālāk netiks virzīts.

Komisijas deputāts Ingmārs Čaklais (V) iebilda pret šo ideju, jo VID savā rīcībā nedrīkst balstīties uz datiem, kuri nav pilnībā ticami – nav pamata uzskatīt, ka klients, saņemot lojalitātes karti, par sevi ir sniedzis pareizu informāciju, un arī norēķinoties klientam neprasa uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Arī komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (VL!–TB/LNNK) aicināja VID nelikt iedzīvotājiem papildu birokrātisko slogu saistībā ar klientu lojalitāšu karšu izmantošanu.

Laikraksts "Neatkarīgā" iepriekš vēstīja, ka VID apsverot lojalitātes kartes nākotnē izmantot kā vienu no instrumentiem, lai pārbaudītu konkrētu personu izdevumu atbilstību ienākumiem. Lielākie Latvijas mazumtirgotāji pauduši neapmierinātību ar šiem VID plāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!