Smagi slima bērna mamma pārmet biedrībai "Labdaris" informācijas nesniegšanu par saņemto ziedojumu apjomu, jo viņai radušās aizdomas par saziedoto līdzekļu izmantošanu. TV3 raidījuma "Nekā Personīga" rīcībā esošā informācija liecina, ka biedrības darbu pārbauda Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Ziedojumu vākšanu organizē Aleksandrs Čistovs, kurš ir dibinātājs piecām firmām un sešām biedrībām: SIA "Sociālā palīdzība", SIA "Projektu centrs varonis", SIA LM WEB, SIA "Labo mēdiju aģentūra", SIA "Atbalstītāju apvienība", biedrībai "Latvijas Mārketingu apvienība "Labiemediji.lv"", biedrībai "Atbalstītāju apvienība "Atbalstītāji.lv"", biedrība "Varoņu klubs", biedrībai "Sociāli nozīmīgu projektu centrs "Varonis", biedrībai "Latvijas labdaru asociācija "Labdaris.lv"" un biedrība "Dzīves taka".

Svētdien raidījums ziņo, ka tas, vai ir atklājušies kādi pārkāpumi, vēl nav zināms. Kā liecina informācija VID nodokļu parādnieku datu bāzē, tad piecām Čistova firmām un biedrībām maija beigās bija izveidojies ap 38 000 eiro liels nodokļu parāds.

Čistovs raidījumam nenoliedz, ka VID viņa pārvaldītajos uzņēmumos un biedrībās veic pārbaudi, taču norāda, ka viss esot kārtībā. Pārbaude vēl neesot pabeigta, bet jau esot noslēgušies divi etapi un pārkāpumu neesot. "Bet pārbaudes notiek regulāri. Mums bija pārbaude 2014.gadā un arī pārkāpumus neatklāja. Viss ir normāli," skaidro Čistovs. Arī smagi slimā Alberta mammas Ievas Griķes pārmetumus par finanšu necaurspīdību biedrībā "Labdaris" Čistovs noraida.

Ievas Griķes septiņgadīgajam dēlam Albertam ir uzstādīta smaga diagnoze - bērnu cerebrālā trieka. Lai atrastu naudu dēla ārstēšanai, Alberta mamma vērsusies biedrībā "Varonis" un noslēgusi līgumu par ziedojumu vākšanu. Par savākto naudu Alberts vairākkārt ārstējies Latvijā un ārzemēs.

Pagājušā gada rudenī Ieva interesējusies, cik daudz dēla vajadzībām izdevies savākt. Telefoniski kāds biedrības darbinieks apgalvojis, ka pieejami 8000 eiro, bet gada beigās saņēmusi atbildi, ka Albertam saziedotā nauda ir iztērēta. Mammai radušās aizdomas arī tāpēc, ka biedrība pēkšņi mainījusi nosaukumu – no "Varoņa" kļūstot par "Labdari". Tāpat viņa runājusi ar citiem vecākiem, kam arī bijušas šaubas par naudas vācēju godīgumu.

Griķe prasījusi fondam sniegt precīzas ziņas par saziedoto un iztērēto naudu un nolīgusi advokāti. Juriste izpētījusi arī mammas parakstītos līgumus un atklāja ka biedrība prasa pilnu kontroli pār naudas dalīšanu un tiesības to pēc saviem ieskatiem pārdalīt citiem projektiem. Līgums aizliedz ģimenes locekļiem runāt ar medijiem un lūgt palīdzību citiem.

Alberta mamma advokāte Hārdija Vaivade raidījumam sacījusi, ka šādi nosacījumi ir dīvaini.

Savukārt Čistovs stāsta, ka apguvis ekonomiku un labi pārzinot gan likumus, gan biznesu. Daudzās firmas un biedrības dibinājis, jo gribējis izvērst plašu uzņēmējdarbību. "Labdaris" rīko akcijas un vāc ziedojumus, bet pārējās firmas un biedrības par samaksu veido, piemēram, reklāmas projektus uzņēmumiem, kuri iesaistās labdarībā.

Alberta mammas pārmetumus Čistovs noraida, apgalvojot, ka visu prasīto informāciju viņš esot sniedzis. Sieviete esot pārāk emocionāla un nepārzinot likumus. "Mēs viņai vairākkārt skaidrojām, ka visa problēma ir dokumentos. Viņai ir nepareiza izpratne par tiem dokumentiem, kas starp mums noslēgti un kas ir noticis. Mēs viņai izsniedzām visus dokumentus, visus pierādījumus, viņa izliekas tos neredzam, bet neko vairāk izdarīt mēs nevaram. No juridiskās puses mēs likumu esam ievērojuši. Pārējais ir uz viņas sirdsapziņas vai arī nespējas izprast situāciju," tā biedrības vadītājs.

Taču pēc sadarbības ar Čistova biedrībām aizdomas radušās arī būvniecības kompānijas "LNK Industries" labdarības fondam. Tajā vērsusies kādas meitenītes mamma, lūdzot steidzami vairākus tūkstošus eiro. Fonds bijis gatavs ziedot pusi no prasītās summas, bet otru pusi mamma cerējusi saņemt ar ziedojumiem biedrībā "Labdaris". Tomēr radušās problēmas, jo "Labdaris" diktējis savus noteikumus – pieprasījis LNK labdarības fonda naudu pārskaitīt uz viņu konta.

LNK labdarības fonda pārstāve Inga Domka raidījumam sacījusi, ka bijusi sajūta, ka fondam nevar uzticēties, jo nav bijis iespējams pārliecināties, kur šī nauda tiek tērēta. Tāpēc fonds sācis interesēties par situāciju. "Šajā gadījumā mums tādas aizdomas radās, jo tas īsti nav normāls process – ja fonda mērķis ir palīdzēt bērnam, tad mēs visi uz to kopīgi ejam. Tad kāpēc likt šādus šķēršļus," vaicā Domka.

Uzņēmums LNK piesaistījis juristus un tikai pēc garām un asām pārrunām izdevies ar "Labdari" vienoties.

Nepatīkamu sarunu ar fondu "Labdaris" pieredzējusi arī Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša. Čistovs gribējis iegūt datus par smagi slimajiem bērniem, lai rīkotu naudas ziedošanas akcijas. Slimnīcai fonda pārliekais uzstājīgums licies aizdomīgs un viņi no sadarbības atteikušies. Čistovs mēģinājis sadarbību uzspiest, "mēģinot pierādīt, ka viņu labdarība ir tāda ļoti laba, un neklausoties slimnīcas iebildumos".

Pēc sarunas ar Nekā Personīga Aleksandrs Čistovs nākamajā dienā uzrakstījis garu publisku vēstuli. Tajā viņš visus pārmetumus savā virzienā sauc par saplānotu un pretlikumīgu centienu viņu iznīcināt. Un visiem, kuri to dara, esot jāatceras, ka no tā ciešot nevainīgi bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!