Valsts ieņēmumu dienesta (VID) cīņas ar algu izmaksām "aploksnēs" rezultātā šī gada 11 mēnešos reģistrēto darba ņēmēju skaits valstī pieaudzis par 8939 darba ņēmējiem, bet valsts budžetā papildus nomaksai nodokļos aprēķināti 3,9 miljoni latu, portālu "Delfi" informēja VID.
No tiem 2,4 miljoni latu atskaitīti obligātajās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksās, bet 1,5 miljoni - iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Cīņā pret "aplokšņu algām" VID izmanto virkni preventīvo un represīvo pasākumu. Pie pirmajiem pieder paskaidrojumu pieprasīšana, pārrunu veikšana, kā arī aicinājumi reģistrēties kā nodokļu maksātājiem un izglītojoši semināri.

Savukārt viens no bargākajiem represīvajiem pasākumiem VID arsenālā ir nodokļu audits, kura rezultātā VID var aprēķināt pēdējo trīs gadu laikā nepareizi aprēķināto nodokļu summu, kā arī soda naudu.

Šī gada vienpadsmit mēnešos nodokļu auditi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas pareizību veikti 542 gadījumos, kā rezultātā papildus aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un soda nauda 27,5 miljonu latu apmērā. Savukārt nodokļu auditi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu aprēķināšanas pareizību veikti 373 gadījumos, kā rezultātā papildus aprēķinātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un soda naudas 651 600 latu apmērā. Kopumā šī gada vienpadsmit mēnešos VID veicis 1204 nodokļu auditus, kā rezultātā nomaksai valsts budžetā papildus aprēķināti 121,3 miljoni latu.

Kontrolējot darba devējus, VID regulāri veic tematiskās pārbaudes. Kopumā šī gada vienpadsmit mēnešos VID veicis 8480 darba devēju tematiskās pārbaudes, no kurām 3693 gadījumā konstatēja pārkāpumus. Vairākumā gadījumu - 2212 pārbaudē tika konstatēti darbu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi, 1107 pārbaudēs tika konstatēts, ka nepareizi tiek aprēķināti un maksāti nodokļi no darbinieku algām, 686 gadījumos konstatēti pārkāpumi darba laika uzskaitē, 309 pārbaudēs konstatēts, ka nav noslēgti darba līgumi ar 975 darba ņēmējiem, kā arī atklāti citi būtiski pārkāpumi - nav iesniegtas ziņas VID par darba ņēmēju kustību, sniegtā informācija neatbilst darba devēju grāmatvedības datiem.

No iepriekš minētajām darba devēju tematiskajām pārbaudēm 450 tematiskās pārbaudes veiktas pēc informācijas saņemšanas uz VID uzticības tālruni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!