Iespējamais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanās sistēmas ieguvējs ar segvārdu "Neo4ata" savā "Twitter" kontā sola sestdien publiskot uzņēmuma "Rīgas siltums" (RS) datus. No konta arī noprotams, ka EDS ziņu ieguvējs pašlaik veic datu apstrādi, tai skaitā piesaistot tos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) partiju ziedotāju sarakstam.

"Rīt publicēsim "Rīgas Siltuma" datus. Izskatās ciniski - 2009-03 visiem algas nogrieztas ~40%, bet lielie izmaksā sev prēmijas ar 5 cipariem," savā kontā raksta Neo.

Savukārt ceturtdien viņš ievietojis saiti uz sarakstu ar, iespējams, kāda uzņēmuma darbinieku atalgojumu, norādot: "Palūdziet RD, lai noskaidro vai nejauši nezināmā iestāde X ir RS un Persona 2 ir Leons?". Šīs "Personas 2" atalgojums saskaņā ar sarakstu 2009.gada novembrī bijis 2821,34 lati. Rīgas domes (RD) uzņēmums, kura vadībā ir persona ar vārdu Leons [Bemhens], ir "Rīgas satiksme".

Tāpat konta ierakstu autors dod mājienu, ka uzņēmuma "Rīgas satiksme" arodorganizāciju koordinācijas centra vadītājs Osvalds Sausverds, iespējams, saņem par 600 latiem lielāku atalgojumu nekā premjers Valdis Dombrovskis (JL). "RS arodbiedrības biedri savu interešu aizstāvi Osvaldu mīl uz latiem 600 dāsnāk nekā valsts Dombrovski," teikts kontā.

No ierakstiem "Twitter" secināms, ka konta autors vai autori izveidojuši automātisko datu apstrādes programmu, lai salīdzinātu no VID EDS iegūtos datus ar KNAB publiski pieejamo partiju ziedotāju datu bāzi. "Ja KNAB mums sagatavotu automātiski apstrādājamus datus par ziedojumiem partijām un to biedriem, 4ATA varētu sarakstus papildināt," teikts kontā, piebilstot, ka "pašreiz prioritāte ir mini VID datubāzes izveides, kur importēt EDS datus. Lai vieglāk apstrādāt".

"Domājam, ka veselīgi būtu uztaisīt publisko auditu visām valsts un pašvaldību iestādēm, lai kopā redzētu konkrētus skaitļus," norāda konta autors, iezīmējot nākotnes mērķus.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē izskanēja ziņas par datu noplūdi no VID, bet šonedēļ VID vadība apstiprināja, ka no VID EDS noplūduši aptuveni vairāk kā septiņi miljoni dokumentu – gandrīz visa datu bāze. Informācijas ieguvi veikusi persona vai personu grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās Atmodas tautas armiju".

Policija par notikušo uzsākusi kriminālprocesu, savukārt VID un Finanšu ministrija veic iekšējo pārbaudi. Tiek pieļauts, ka drošības "caurums" uzņēmuma "Exigen Services" izstrādātajā EDS pastāvējis vismaz kopš 2008.gada un nav pamanīts vairākos testos un auditos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!