Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunās ēkas, kuru pirms trīs gadiem valsts atpirka no Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga, par divām trešdaļām no īpašuma samaksājot 21,5 miljonus eiro un pārņemot celtniecībai ņemto 57 miljonu eiro kredītu, vērtība kritusies par 10 miljoniem eiro, ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Kad valsts pirms trim gadiem nolēma no Krievijas miljardiera Vekselberga atpirkt VID ēku, tās vērtība tika lēsta 92 miljonu eiro apmērā. Darījums notika 2016. gada sākumā un uzreiz pēc tā noslēgšanas ēkas vērtība samazinājās līdz 80 miljoniem eiro. Raidījums skaidro, ka pie vainas ir 30 gadu nomas līgums ar VID. Ieņēmumu dienests ēku īrēja par 7,4 miljoniem gadā. Kad ēku iegādājās valsts "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) personā, īres līgumu pārskatīja un summu samazināja uz 6,2 miljoniem.

"Šī izvēlētā vērtēšanas metode bija ieņēmumu metode, kurā netiek ņemta vērā paša īpašuma uzbūvēšanas cena, bet nākotnes ieņēmumu vērtība. Skaidrs, ka viņa bija augsta, bet viņa bija objektīva, jo tas bija ļoti izdevīgs darījums - gandrīz 30 gadus ilgs līgums ar nomnieku, droša naudas plūsma. Bet, ja mēs paskatāmies uz ēkas uzbūvēšanas izmaksām, mēs tā parēķinājām: lai šodien šādu ēku uzbūvētu, tas maksātu apmēram 96 miljonus eiro. Tajā laikā, kad ēku būvēja, tās izmaksas bija aptuveni 82 miljoni eiro," skaidro VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs.

VNĪ priecājas, ka ietaupījums līdz 2044. gadam sasniegs 35,5 miljonus eiro, turklāt aizdevumu izdevies pārkreditēt izdevīgāk, ietaupot vēl pusmiljonu gadā. Neskatoties uz augstajām izmaksām un neelastīgajiem līgumiem, VNĪ neuzskata, ka darījums bija neveiksmīgs, vēstī raidījums.

Jau vēstīts, ka VNĪ 2015. gada 30. decembrī kļuva par SIA "Biroju centrs Ezerparks" 100% kapitāldaļu īpašnieci. VNĪ iepriekš norādīja, ka, kļūstot par VID ēkas Talejas ielā īpašnieku,VNĪ raduši iespēju samazināt nomas maksājumus par gandrīz 34 miljoniem eiro.

"Mežaparks SPV" 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd", bet "Mežaparks SPV" valdes priekšsēdētājs līdz 2013. gada septembrim bija bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

VID administratīvais komplekss Talejas ielā ekspluatācijā tika nodots 2014. gada aprīlī. Ēkas būvniecība izmaksāja 54,1 miljonu eiro, taču noma mēnesī izmaksāja ap 637,1 tūkstoti eiro, kas gadā veido 7,65 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!