Foto: AFI

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kopš sākumdeklarēšanās likuma pieņemšanas Saeimā pērnā gada decembra vidū ir saņemti aptuveni 10 000 telefonisku zvanu par jaunajām prasībām, to intervijā telekompānijas "LNT" raidījumā "900 sekundes" atzina VID pārstāve Dace Pelēkā.

Viņa atzina: iedzīvotāju interese par jaunajām "nulles deklarāciju" prasībām ir dubultojusies - ja iepriekš no kopējā VID saņemto zvanu skaita 5% gadījumu interesējās par sākumdeklarēšanās likuma normām, tad tagad jau 12% zvanītāju vēlas iegūt informāciju par jaunajām prasībām.

VID pārstāve pauda, ka interesenti vaicājot, vai jaunās prasības uz viņiem attiecas vai nē. Tomēr vairumā gadījumu cilvēki ir informēti par sākumdeklarēšanās normām un interesējas par deklarāciju aizpildīšanu.

Viņa pauda viedokli, ka VID pietiekami aktīvi informē iedzīvotājus par jaunajām "nulles deklarāciju" prasībām, ejot uz intervijām ar vietējiem masu medijiem un izplatot informāciju ārvalstu portālos. Deklarāciju iesniegšanas laikā – no 1.marta līdz 1.jūnijam – arī ir paredzēti informatīvi pasākumi, tostarp izplatot informatīvas skrejlapas.

Pēlēkā atgādināja: ja cilvēkiem ir kādi jautājumi par jaunajām prasībām, viņi var vērsties VID Klientu apkalpošanas centros, zvanīt par informatīvo tālruni, sūtīt jautājumus gan elektroniski, gan pa pastu.

Jau ziņots, ka ceturtdien sākas trīs mēnešu termiņš, kurā saskaņā ar jauno sākumdeklarēšanās likumu visiem, kas atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, ir jāiesniedz VID mantiskā stāvokļa "nulles" deklarācija.

Pagājušā gada nogalē pieņemtais Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums paredz, ka no 1.marta līdz 1.jūnijam VID iesniedzamajā mantiskā stāvokļa deklarācijā jānorāda ziņas pēc stāvokļa 2011.gada 31.decembrī pulksten 24.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!