Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde līdz šim nav rosinājusi kriminālprocesu saistībā ar Venta Baloža (TB/LNNK) it kā neuzrādītajām parādsaistībām.

Kā informējaVID Komunikācijas nodaļā, VID saskaņā ar likumu pieņem amatpersonu deklarācijas un pārbauda, vai deklarācija ir iesniegta un aizpildīta noteiktajā kārtībā, iesniegta noteiktajā termiņā.

VID pieņem amatpersonu deklarācijas un pārbauda to, vai visas deklarācijas veidlapas ailes ir aizpildītas, bet neveic valsts amatpersonu deklarācijās norādītās informācijas pareizības pārbaudi.

VID arī nodrošina valsts amatpersonu deklarāciju publisku pieejamību sabiedrībai.

VID uzsver, ka Ieņēmumu dienestā iesniegtajās valsts amatpersonu deklarācijās norādīto informāciju kā vienu no informācijas avotiem izmanto ne tikai pats VID, īstenojot valsts amatpersonu jau kā fizisko personu kontroli, piemēram, pārbaudot fizisko personu ienākumu un izdevumu samērīgumu, bet arī citas tiesībsargājošās iestādes, piemēram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), prokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests un Ekonomikas policija.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzdeva VID un KNAB izvērtēt informāciju par Baloža it kā neuzrādītajām parādsaistībām.

Raidījums "De facto" iepriekš informēja, ka Balodis, kurš ir starptautiskās lidostas "Rīga" valdes loceklis, jau ilgstoši savā valsts amatpersonas deklarācijā nav norādījis savas parādsaistības par 80 000 ASV dolāru (44 000 latu).

Balodis naudu aizņēmies ap 2001.gadu, kad pildīja deputāta amata pienākumus 7.Saeimā. Naudu viņš aizņēmies no savas palīdzes Initas Daņiļēvičas. Sarunā ar "De facto'' Daņiļēviča atzina, ka naudu Balodim aizdevusi un ka viņam tā jāatdod nākamgad - 2011.gadā. Raidījums norāda, ka visu šo gandrīz desmit gadu garumā Baloža deklarācijā šīs parādsaistības tā arī neparādās. Pats Balodis atzīst, ka naudu aizņēmies, bet no tālākiem paskaidrojumiem atsakās, uzsverot, ka tā ir privāta lieta.

"De facto" rīcībā ir informācija arī par šo parādsaistību dīvaino izcelsmi. Ap 2001.gadu, neprasot nekādas parādzīmes, Daņiļēviča pārskaitīja Balodim 80 000 ASV dolāru uz kādu kontu Baltijas Starptautiskajā bankā. Šis konts nav piederējis pašam Balodim, un, kas ir bijis tā īpašnieks, to Balodis neesot zinājis. Tomēr viņš aizgājis uz banku un varējis izņemt skaidrā naudā 80 000 ASV dolāru no sev nepiederoša konta. Kontu viņam ieteicis paziņa - bankas īpašnieks Valērijs Belokoņs.

"De facto" neoficiāli zināms, ka caur šo kontu nauda gājusi arī ar bijušo Muitas kriminālpārvaldes vadītāju Vladimiru Vaškeviču saistītiem darījumiem. Tagad Vaškevičs Valsts ieņēmumu dienestā vairs nestrādā un pieņemts darbā Eināra Repšes vadītajā Finanšu ministrijā.

Neoficiāli zināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šajā lietā veicis izmeklēšanu, bet lietai jau iestājies noilgums.

Raidījums norāda, ka nevienu no atbildīgajām iestādēm neinteresē Baloža vēl joprojām neatdotais parāds 80 000 ASV dolāru apmērā, kas netiek uzrādīts valsts amatpersonas deklarācijā. Tajā pašā laikā par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā paredzēta administratīvā atbildība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.27 pantu. Valsts amatpersonai var uzlikt naudas sodu līdz 250 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!