Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) neiebilst pret iespējamu noziedzīgu nodarījumu, ko pastrādājuši VID darbinieki, izmeklēšanu nodot Iekšējās drošības birojam (IDB), taču uzskata, ka par pašu procesu jālemj valdībai, portālam "Delfi" pauda VID sabiedrisko attiecību speciālists Andrejs Vaivars.

Viņš norādīja, ka runas par VID darbinieku iespējamo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu nodošanu kādai tiesībsargājošajai iestādei bijušas jau iepriekš, un VID nav iebildumi par šīs funkcijas nodošanu. Līdz šim šis jautājums apspriests tikai diskusiju līmenī. Vienlaikus Vaivars pauda viedokli, ka process, kā jānotiek funkciju nodošanai, tostarp, kurai tiesībsargājošajai iestādei tās nododamas, ir jautājumi, kas jālemj valdībai. Tāpat valdībai būtu jālemj par pārejas periodu.

Tāpat Vaivars uzsvēra, ka arī patlaban Iekšējās drošības pārvalde, kas ir VID struktūrvienība, kas nodarbojas ar darbinieku pārkāpumiem, lietas par, iespējams, negodprātīgiem VID darbiniekiem nododot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Līdz ar to VID pats gala lēmumu arī šobrīd nepieņem.

Vaivars piekrita, ka gadījumā, ja šāds scenārijs piepildās un VID Iekšējās drošības pārvaldes funkcijas tiek nodotas IDB, tad ir tikai loģiski, ka attiecīgie pārvaldes resursi tiek nodoti IDB.

Jau ziņots, ka pēc iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) iniciatīvas tapuši Kriminālprocesa un vēl citu likumu grozījumu projekti, kas paredz, ka IDB izmeklēs arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu noziedzīgus nodarījumus.

Patlaban normatīvie akti nosaka, ka IDB kompetencē ietilpst Iekšlietu ministrijas (IeM) padotībā esošo iestāžu, izņemot Valsts drošības dienesta (VDD), amatpersonu un darbinieku izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kā arī ar vardarbību saistītu noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, pašvaldības policijas darbinieki un ostas policijas darbinieki.

IDB vadītājs Valters Mūrnieks šādu iniciatīvu vērtē pozitīvi. Mūrnieka ieskatā, IDB pārņemot VID Iekšējās drošības pārvaldes funkcijas, tiktu nodrošināts viens no būtiskākajiem faktoriem – neatkarīga un objektīva noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana.

IDB kompetence ir izmeklēt ne tikai koruptīvus, bet visa veida noziedzīgus nodarījumus, kas IDB dod iespēju apzināt problēmas un riskus visās jomās iestādē, skaidro IDB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!