Valsts ieņēmumu dienests (VID) nosūtījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) "izskatīšanai un fakta pārbaudei" partijas "Jaunais laiks" vadītāja, bijušā aizsardzības ministra Einara Repšes 2005.gada un iepriekšējo gadu amatpersonu deklarācijas, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".
Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka šā gada 20.janvārī VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns nosūtīja KNAB priekšniekam Aleksejam Loskutovam vēstuli.

Tajā VID ģenerāldirektors raksta, ka VID "konstatēja, ka 2006.gada 4.janvāra VID iesniegtajā valsts amatpersonas deklarācijas vienpadsmitajā sadaļā norādītā informācija par ieguldījumiem Amerikas Savienoto Valstu vērtspapīru kontā būtiski atšķiras no Repšes sniegtās informācijas iepriekš iesniegtajās valsts amatpersonas deklarācijās par viņa darījumiem vērtspapīru tirgū".

VID biroja Komunikācijas nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga "Neatkarīgajai" skaidrojusi, ka, pamatojoties uz likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto kompetenci, VID pārbauda, vai valsts amatpersonu deklarācijas ir iesniegtas un aizpildītas noteiktajā kārtībā un ir iesniegtas noteiktajā termiņā.

Saskaņā ar šī likuma 28.panta sesto daļu un KNAB likuma 7.panta pirmās daļas 16.punktu VID Repšes valsts amatpersonas deklarāciju atbilstoši kompetencei izskatīšanai un vēstulē minētā fakta pārbaudei nosūtījis KNAB.

Saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" VID korupcijas novēršanas struktūrvienības kontrolē valsts amatpersonu deklarāciju aizpildīšanas un savlaicīgas iesniegšanas prasību izpildi, valsts amatpersonu sarakstu sastādīšanas un savlaicīgas iesniegšanas prasību izpildi, kā arī nodrošina valsts amatpersonu deklarāciju reģistrēšanu un glabāšanu un to publicēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Tāpat VID korupcijas novēršanas struktūrvienības sauc pie administratīvās atbildības valsts amatpersonas un valsts vai pašvaldību institūciju vadītājus par konstatētajiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētajiem pārkāpumiem - par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktā kārtībā vai nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par valsts amatpersonu sarakstu un to grozījumu neiesniegšanu noteiktā kārtībā vai nepilnīgu sarakstu iesniegšanu.

Atbilstoši likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 28.panta sestajai daļai, ja, pārbaudot valsts amatpersonu deklarāciju aizpildīšanas un savlaicīgas iesniegšanas prasību izpildi, VID korupcijas novēršanas struktūrvienības konstatē esošu vai iespējamu pārkāpumu, kā arī faktus vai informāciju par tādu faktu esamību, kuru izskatīšana un/vai izvērtēšana nav šo VID struktūrvienību kompetencē, tās materiālus tālākai izvērtēšanai nosūta tai institūcijai, kuras kompetencē ir to turpmāka izvērtēšana un izskatīšana.

Saskaņā ar likuma 27.panta trešo daļu un 28.panta otro daļu amatpersonu deklarācijā norādīto ziņu patiesuma pārbaude ir KNAB kompetence.

Tas nozīmē, ka VID savu darbu ir pabeidzis un tālākā izmeklēšana ir KNAB kompetencē. Tieši KNAB būs jāizvērtē, cik nopietnas ir VID konstatētās Repšes deklarāciju pretrunas, raksta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!