Foto: F64
Valsts ieņēmumu dienests (VID) patlaban no Nīderlandes sabiedrības "Alpha Securus Group" par 4076 latiem jau ir iegādājies divus darba suņus skaidras naudas meklēšanai, kurus paredzēts nodarbināt lidostā, uz valsts austrumu robežas un piesaistīt vilcienu kontrolei.

Likums paredz ikvienai personai, kas iebrauc Eiropas Savienībā (ES) vai izbrauc no tās caur ārējās robežas kontroles punktiem un ved 10 000 eiro (7028 latus) vai vairāk skaidrā naudā vai ekvivalentu summu citās valūtās vai viegli konvertējamos aktīvos, piemēram, obligācijās, akcijās, ceļojuma čekos u.tml., šos līdzekļus deklarēt muitā.

Decembra nogalē Rīgas lidostā tika atklāts pēdējos gados lielākais skaidras naudas nedeklarēšanas gadījums, kad divi Lietuvas pilsoņi, izlidojot uz Turciju, rokas bagāžā mēģināja bez deklarēšanas izvest 200 000 latu.

Kā informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā, abi jaunie skaidras naudas meklēšanas darba suņi ir divus gadus veci un patlaban jau ir nonākuši pie saviem saimniekiem - kinologiem.

Janvāra beigās plānots sākt suņu pamata apmācības, kas parasti ilgst apmēram trīs mēnešus vai nedaudz ilgāk, tādējādi tiek plānots, ka pie pilnvērtīgas darba pienākumu pildīšanas abi ķepaiņi varētu ķerties šā gada maijā.

VID stāsta, ka abi iegādātie suņi atbilduši visām VID izvirzītajām prasībām, lai tos būtu iespējams atbilstoši apmācīt un izmantot darbā dienestā.

Pēc šo divu darba suņu iegādes VID dienestā būs 32 darba suņi.

Kā ziņots, no VID suņiem septiņi darba suņi ir specializējušies tabakas izstrādājumu meklēšanā, četriem ir kombinētās specializācijas, tas ir, tie prot atrast gan tabaku, gan narkotiskās vielas, bet 19 ir narkotiku meklēšanas suņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!