Foto: Kadrs no video

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pabeidzis auditu Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībā "Rīgas satiksme" par laika periodu no 2016. gada līdz 2018. gadam un uzlicis uzņēmumam 13,2 miljonu eiro sodu, trešdien preses konferencē sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Preses konferencei, kurā piedalījās Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP), Innusa, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV) un Rīgas domes izpilddirektors Jānis Lange, pašvaldība un uzņēmums informēja sabiedrību par pašvaldības turpmāko rīcību pēc VID audita. Preses konferenci bija iespējams vērot arī portālā "Delfi".

Innusa atgādināja, ka VID uzņēmuma auditu sāka 2019. gadā par laika posmā no 2016. līdz 2018. gadā deklarētajiem nodokļu maksājumiem. Savukārt pērn vasarā VID noteica, ka uzņēmums nepamatoti deklarējis vairākus nodokļu maksājumus par darījumiem, kas dienesta ieskatā nav bijuši pamatoti vai sadārdzināti – par transporta biļešu sistēmu, tramvaja rezerves daļām, kā arī fiktīviem līgumiem par konsultāciju sniegšanu.

Innusa norādīja, ka vasarā uzņēmumam tika noteikts 13,8 miljonu eiro liels sods, ko uzņēmums pārsūdzēja. Pārskatot lēmumu, VID to samazināja par 600 000 eiro, līdz ar to kopumā būs jāmaksā 13,2 miljoni eiro.

Daļu no šī soda veido sods par uzņēmuma slēgtajiem fiktīvajiem līgumiem un to "Rīgas satiksme" nepārsūdzēs, jo pret uzņēmuma bijušajiem valdes locekļiem jau ir sākts civilprocess saistībā ar darbības rezultātā nodarītajiem zaudējumiem uzņēmumam.

Savukārt pārējo daļu no soda uzņēmums pārsūdzēs tiesā, atklāja Innusa.

"Katrs potenciāls uzrēķina samazinājums ir gan "Rīgas satiksmes", gan nodokļu maksātāju interesēs," viņa pamatoja, piebilstot, ka vēlas, lai tiesa vēlreiz pārbauda visus pierādījumus un visus lietas materiālus skatītu kopsakarā.

Uzņēmums ir lūdzis 13,2 miljonus eiro sadalīt mazākos maksājumos, ko apmaksātu piecu gadu laikā, katru mēnesi maksājot 213 tūkstošus eiro. Tas neietekmēs naudas plūsmu un finanšu stabilitāti un arī papildu pašvaldības dotācijas šīs summas segšanai nebūs jāprasa, norādīja Innusa.

Viņa neizslēdza, ka tas varētu rezultēties soda apmēra samazinājumā, kā arī gadījumā, ja tiesvedības procesā tiks konstatēts pamats amatpersonu vai darbinieku vainai, tas netraucēs vērsties ar jaunām prasībām par uzņēmumam nodarītajiem zaudējumiem.

Rīgas mērs uzsvēra, ka uzņēmuma finanšu stāvoklis ir un būs stabils, un uzņēmums turpinās sniegt visus pakalpojumus.

Staķis arī ir licis Rīgas izpilddirektoram veikt juridisko izvērtējumu, lai vērtētu tā laika atbildīgo darbinieku un kapitāldaļu turētāja rīcību. "Jāvēršas civiltiesiskā kārtā pret šīm personām, lai atgūtu summas, ko visticamāk zaudēsim," pārliecināts mērs.

Savukārt Ķirsis minēja, ka uzņēmums nevar nodarboties ar nākotnes plānu apsvēršanu un realizēšanu, jo pašreizējai "Rīgas satiksmes" vadībai jānodarbojas ar "veco ievārīto ziepju izstrēbšanu".

Viņš atgādināja, ka 2016. līdz 2018. gadam atbildīgās uzņēmuma amatpersonas bija Leons Benhems, Inese Švekle, Andrejs Požarnovs, Larisa Loskotova, Irina Freimane, Emīls Jakrins un kapitāldaļu turētājs Nils Ušakovs.

Lange uzsvēra, ka nav pieļaujama Rīgas kapitālsabiedrību iesaiste fiktīvās darbībās. Vienlaikus uzņēmuma finansiālais stāvoklis ir stabils un "Rīgas satiksmē" veikti uzlabojumi – pilnveidots uzņēmuma kontroles darbs un izveidota risku kontroles sistēma.

Jau ziņots, ka VID uzskata, ka "Rīgas satiksme" un tās darījuma partneri ir piedalījušies nodokļu slēpšanas shēmās, kas valsts budžetam radījuši ievērojamus zaudējumus.

Ierosināti arī divi kriminālprocesi – tos sākusi VID Finanšu un muitas policijā un Korupcijas apkarošanas un novēršanas birojs (KNAB).

Uzņēmums lēmumu pārsūdzēja.

Arī "Rīgas kartei" piemērots identisks uzrēķins kā "Rīgas satiksmei" un augustā tika arestēti kompānijas konti.

Auditā atklāti arī pārkāpumi attiecībā uz "Rīgas satiksmes" līgumattiecībām ar nu jau nelaiķim Aleksandram Krajčekam tolaik piederošo uzņēmumu "Alkom-Trans", iepriekš vēstīja "Nekā personīga".

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā VID arestēja Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēmas uzstādītāja un apkalpotāja SIA "Rīgas karte" kontus.

VID pārstāvji pavēstīja, ka, veicot pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa auditu kādā no Rīgas uzņēmumiem, dienests konstatējis pārkāpumus darījumos ar vairāk nekā 10 uzņēmumiem un attiecīgi aprēķinājis samaksu valsts budžetā 9,3 miljonus eiro.

Audita rezultātā VID pieņēmis lēmumu par izpildes nodrošinājuma līdzekļu piemērošanu, lai nodrošinātu audita lēmuma izpildi. Pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa audits veikts par laiku no 2016. gada līdz 2018. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!