Foto: Pixabay

Veicot pasta sūtījumu kontroli, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitnieki komerciālos sūtījumos regulāri atklāj dažādus tabakas izstrādājumus, kā arī elektroniskās cigaretes un to uzpildes flakonus. Ar likumu noteikts, ka šādas preces iegādāties internetveikalā un saņemt pasta sūtījumā ir aizliegts, portālu "Delfi" informēja VID.

VID muitnieki lidostas kontrolpunktā, pārbaudot importa muitas deklarāciju un pasta sūtījumu muitas fizisko kontroli, 2020. gadā 192 gadījumos atklāja dažādus tabakas izstrādājumus un uzpildāmās elektroniskās smēķēšanas ierīces, kas iegādātas ar distances līgumu, tādējādi pārkāpjot Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma nosacījumus.

Pērn 92% gadījumu sūtījumos tika konstatētas elektroniskās cigaretes un to šķidrums, informē VID.

Pasta sūtījumu muitas kontroles rezultātā pagājušajā gadā tika izņemtas 23 207 elektroniskās cigaretes un to uzpildes flakoni, 1700 cigāri, 600 cigaretes, kā arī 721 iepakojums ar dažādiem citiem produktiem – tabaku, košļājamo tabaku, tabakas pulveri, nikotīna maisiņiem, ūdenspīpju tabaku.

2021. gada janvārī un februārī par šāda veida pārkāpumiem administratīvā pārkāpuma process uzsākts 16 gadījumos.

Šā gada pirmajos divos mēnešos pasta sūtījumos atklātas 236 elektroniskās cigaretes un uzpildes flakoni un 93 iepakojumi ar bezdūmu nikotīnu saturošu tabakas produktu un ūdenspīpju tabakas maisījumiem.

Visos gadījumos par pārkāpumu, par kuru atbildība paredzēta minētā likuma 14. panta astotajā daļā, uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Gadījumā, ja persona iesniedz muitas deklarāciju par sūtījumu, kurā atrodas šādas preces, norādot muitas deklarācijā nepatiesu informāciju par precēm, papildus tiek uzsākts administratīvais process par pārkāpumu, par kuru paredzēta atbildība Muitas likuma 29. panta trešajā daļā.

VID atgādina, ka atbilstoši likumā noteiktajam interneta veikalos ir aizliegts iegādāties tabakas izstrādājumus, elektroniskās cigaretes un uzpildes flakonus. Muitas kontroles rezultātā atklājot sūtījumā šādas preces, tās tiek izņemtas un pie pircēja nenonāk. Par pārkāpumu fiziskajai personai piemēro naudas sodu no 100 līdz 210 eiro apmērā.

Savukārt, ja persona mēģina šādas preces atmuitot, deklarācijā par pasta sūtījumu norādot nepatiesu informāciju par precēm, fiziskajai personai papildus var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 750 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!