Foto: F64

Gada sākumā tika ziņots par shēmu Rīgas satiksmē, kad smalku tīrīšanas līdzekļu vietā, uzņēmumam piegādāts ūdens, bet pašvaldības uzņēmuma samaksātā nauda sadalīta starp shēmā iesaistītām personām. Rīgas satiksme veica savu izmeklēšanu un pārkāpumus nekonstatēja. Savukārt Valsts ieņēmumu dienests (VID) nanotehnoloģiju darījumu ne vien atzinis par šaubīgu, bet arī par nenotikušu, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Uz audita noslēguma sarunu šonedēļ ieradās "Rīgas satiksmes" vadošās amatpersonas. Viņu vidū arī vadītājs Leons Bemhens.

VID darījumu pārbaudīja vairāk nekā 3 mēnešus. Ceturtdien VID Bemhenu un pārējos iepazīstināja ar audita secinājumiem sēdē, kas ilga pusotru stundu.

Valsts ieņēmumu dienests guvis pārliecinošus pierādījumus, ka nanotehnoloģisko ķīmijas preču darījums uzskatāms par nenotikušu.

Iepriekš VID paļāvās uz pašvaldības uzņēmuma teikto, ka prece ir saņemta, tagad pārbaudē gūts apstiprinājums pretējam. "Rīgas satiksmei" draud 100 tūkstoš eiro liels uzrēķins.

Pašvaldības uzņēmuma vadībai vēl ir divas nedēļas laika jaunu pierādījumu iesniegšanai Valsts ieņēmumu dienestam. Tomēr, ja 3 mēnešu garumā tādi nav sniegti, maz ticams, ka "Rīgas satiksmei" uzrādīsies jauni fakti līdz 26.jūnijam, VID gala lēmuma datumam.

Bemheins norāda,ka "atturētos runāt šādos terminos "zādzība", "nodokļu izkrāpšana", process nav beidzies, gala rezultāts nav sasniegts," un norāda, ka "nav notikusi nekāda nanotehnoloģiju naudas zādzība, ir normāls līgums, ar normālu preču piegādi, normālu preču izlietojumu".

Konkrētus atbildīgos "Rīgas satiksmes" skandalozajā darījumā varētu noskaidrot Finanšu policijas sākta izmeklēšana.

VID ģenerāldirektore apstiprina, ka par darījumiem, kur izvairīšanās no nodokļu nomaksas pārsniedz 18 tūkstošus eiro, informāciju automātiski nodot tālāk finanšu noziegumu izmeklētājiem.

Par nanoķīmijas iegādi un izlietošanu atbildīgais Vjačeslavs Stunžāns joprojām ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas uz nezināmu laiku. Neviens cits uzņēmumā par notikušo nav saukts pie atbildības.

Rīgas satiksmes ilggadējais vadītājs arī pēc VID sniegtajiem pierādījumiem turpina noliegt, ka viņa vadītajā uzņēmumā būtu notikuši jelkādi pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!