Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma sācis pārbaudi, lai noskaidrotu, cik pilnīgs ir Rīgas domes priekšsēdētāja Gundara Bojāra (LSDSP) parakstītais valsts amatpersonu saraksts, piektdien ziņo laikraksts "Diena".
Pagaidām nav zināms, kad pārbaudi pabeigs, taču KNAB jau iepriekš norādījis - vairāki tūkstoši Rīgas pašvaldības darbinieku pilda amatpersonu pienākumus, taču netiek par tādiem atzīti.

Tā kā amatpersonu sarakstu kontrole ir VID pārziņā, KNAB tam ziņoja vienīgi par savām aplēsēm - birojam nav tiesību likt pašvaldību vadītājiem pārskatīt sarakstus vai tos papildināt. Ja atklāsies, ka Rīgas pašvaldības saraksts patiešām ir nepilnīgs, VID arī būs jālemj par Bojāra sodīšanu - tieši viņš parakstījis rīkojumus par amatpersonas statusa noteikšanu. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par šādu pārkāpumu iespējams sodīt ar 50-150 latu lielu naudassodu.

Likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu" nosaka vairākus amatus, kuru ieņēmēji uzskatāmi par valsts amatpersonām, taču tajā arī teikts - amatpersonas ir arī darbinieki, kam ir tiesības rīkoties ar valsts vai pašvaldības mantu. Par tām attiecīgās iestādes vadītājam jāziņo VID, taču Bojāra iesniegtajā sarakstā nav, piemēram, viņa padomnieka un domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Guntara Kukula vārda. Līdzdarbojoties konkursu komisijās, viņš pērn piedalījies miljoniem vērtu domes pasūtījumu sadalīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!