Foto: DELFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID) beidzot sola salabot Rīgas brīvostas muitas kontroles punkta mobilo skeneri, kurš četrus gadus atpakaļ tika sabojāts satiksmes negadījumā, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Muitnieku darbam vajadzīgo rentgeniekārtu, kas ļauj daudz ātrāk pārbaudīt kravas auto un atklāt kontrabandas gadījumus, VID visus šos gadus neesot varējis saremontēt līdzekļu trūkuma dēļ.

Kravu skeneri šobrīd darbojas divos muitas kontroles punktos – Grebņevā un Zilupē. Raidījums jau iepriekš vēstīja, ka pārējie divi – Terehovas un Rīgas brīvostas kontroles punktos esošie mobilie skeneri sabojāti. Pērn Terehovā nepareizas elektrobarošanas dēļ "nodega" divus miljonus dolāru (Apmēram miljons latu) vērtais skeneris, ko pirms septiņiem gadiem Latvijai uzdāvināja ASV. Savukārt Rīgas brīvostā esošais mobilais skeneris nedarbojas jau kopš 2008.gada. Raidījuma rīcībā esošās ziņas liecina, ka to apskādēja ceļā uz tehnisko apskati - auto iesprūda zem Akmens tilta un kopš tā laika rentgeniekārta nav lietota.

"Mēs esam interesējušies. Meklējam vislabāko risinājumu, kādā viedā mums vai nu salabot, teiksim, kaut vai mobilo skeneri vai nu vienkārši norakstīt, jo diemžēl, kad viss tas notikums bija noticis, tas bija astotais gads, mēs zinām, ka sākot ar astoto gadu viss tas finansējums mums bija apgriezts," tā marta sākumā ierakstītajā intervijā raidījumam skeneru neremontēšanu skaidroja VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

VID apgalvo, ka savulaik par brīvostas skenera remontu esot prasīts nepilns pusmiljons latu. VID tādas naudas neesot bijis, kas gan ir pretrunā ar Valsts kases ziņām – gan 2010., gan 2011.gadā VID budžetā bija pārpalikums vairāku simtu tūkstošu latu apmērā.

2010.gadā dienests bija izsludinājis iepirkumu par tā remontu, taču konkurss tika pārtrauks, vēsta raidījums. Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā informācija liecinājusi, ka iepirkums pārtraukts, jo "pasūtītājam ir zudusi vajadzība pēc mobilā kravu skenera remonta iepirkuma".

Intervijā raidījumam Jezdakova gan pirms vairāk nekā mēneša apgalvojusi, ka "šobrīd mēs esam laikam atraduši, laikam Francijā kaut kādu firma, kura mums varētu salabot šo te skeneri, bet nu šeit ir vajadzīgs iepirkums, pie tā jau no pagājušā gada mēs strādājam un mēs ceram, ka mums šo skeneri arī salabos."

Iepirkums par skenera remontu gan izsludināts tikai pagājušonedēļ un kad tas noslēgsies, pagaidām arī nav zināms. Tāpat VID arī atsakās atklāt, cik tas plāno maksāt par mobilā skenera remontu. Iepriekš tika lēsts, ka Rīgas brīvostā esošā rentgena remonts varētu izmaksāt 280 000 eiro (apmēram 196785 latu), vēsta LTV.
"Ceram uz to labāko, ka noslēgsies šis iepirkums ar rezultātu un šogad," raidījumam sacījis VID Administratīvās pārvaldes Muitas tehniskā aprīkojuma nodaļas vadītājs Edgars Silanžs.

Dienests apgalvo, ka esot panākts arī risinājums saistībā ar ASV dāvināto skeneri Terehovā. Šobrīd tiek solīts, ka abas ierīces darba kārtībā būs jau šogad un muitniekiem arī Rīgas brīvostā pēc četru gadu pārtraukuma varētu būt pieejama ierīce, kas ļauj ātrāk atklāt un pārbaudīt, vai kravas auto netiek vestas kontrabandas preces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!