Foto: DELFI
Pēc finanšu ministra Einara Repšes (JL) ceturtdienas rīkojuma atstādināt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzinatu Jakānu, iestāde ir palikusi bez vadītāja, jo viņa vietas izpildītājs Ministru kabinetā (MK) nav apstiprināts. Tādejādi iestāde nav rīcības spējīga, pauda VID Komunikācijas daļas vadītāja Agnese Grīnberga.

Lai gan Repše ceturtdien parakstījis rīkojumu, ar kuru par Jakāna vietas izpildītāju iecelta Nelija Jezdakova, VID apšauba šī lēmuma spēkā esamību, jo likums par VID 4.pantā noteic, ka VID ģenerāldirektora atstādināšanas gadījumā par viņa vietnieka apstiprināšanu pēc finanšu ministra ierosinājuma ir jālemj MK.

Grīnberga akcentēja, ka Repše arī atcēlis Jakāna rīkojumus.

Kā sacīja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis, Repše FM speciālistiem ir uzdevis sagatavot lēmumprojektu iesniegšanai valdībā par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja apstiprināšanu, šim amatam iesakot Jezdakovu.

Jarockis nevarēja pateikt, vai jautājums tiks virzīts jau uz rīt paredzēto MK ārkārtas sēdi, vai arī uz kārtējo sēdi, sakot, ka normatīvs tiks virzīts "uz kādu no tuvākajām valdības sēdēm".

Grīnberga skaidroja, ka, piemēram, VID vadītāja negaidītas saslimšanas vai citu neparedzētu apstākļu gadījumā par viņa vietas izpildītāju lemj finanšu ministrs, taču uzsvēra, ka VID vadītāja atbrīvošana no amata vai atstādināšana no tā ir divi gadījumi, kuros par vietas izpildītāju saskaņā ar likumu ir jālemj valdībai.

Situāciju raksturojot, VID pārstāve atzīmēja, ka šis jautājums ir būtisks, jo likums noteic konkrētus gadījumus, kuros tieši VID ģenerāldirektoram ir jāpieņem lēmums, piemēram, par nodokļu uzrēķiniem. Ja VID vadītāja vietas izpildītājs, kas nav apstiprināts ar valdības lēmumu, atstās spēkā uzrēķinu vai to atcels, var tikt apšaubītas arī šī paraksta tiesības.

VID šobrīd arī nav skaidrības par to, kāda ir Ieņēmumu dienesta struktūra, jo ceturtdien Repše esot arī atcēlis Jakāna lēmumus par struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku iecelšanu, tādejādi nav skaidrs, kāda šobrīd ir VID struktūra un kas ieņem vadītāju posteņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!