Foto: LETA

Latvijas bagātākā basketbolista Andra Biedriņa un Saeimas deputāta Dzintara Zaķa (V) gadījumi attiecībā ar nodokļu optimizēšanu ir krasi atšķirīgi, šādu viedokli intervijā žurnālam "Lietišķā Diena" pauž Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

"Par konkrētiem nodokļu maksātājiem man gan nebūtu pareizi stāstīt, bet, ņemot vērā, ka šo cilvēku vārdi jau tāpat ir izskanējuši presē... Šie gadījumi tomēr ir krasi atšķirīgi," intervijā klāsta Jezdakova.

Pēc viņas sacītā, "ar Zaķa kungu viss ir kārtībā - viss ir samaksāts un izlabots". Savukārt par Biedriņa lietu ir grūti spriest, jo tā jau ir nodota prokuratūrai, sacīja VID vadītāja.

"Tiks aprēķināts, kādi zaudējumi saistībā ar šo krimināllietu ir radīti valstij. Ja sportists sadarbosies ar tiesībsargājošajām iestādēm, šajā gadījumā - prokuratūru, samaksās visus nodokļus un atzīs savu vainu, domāju, ka viss būs kārtībā. Nekas dramatisks nav ne vienā, ne otrā gadījumā," uzskata VID ģenerāldirektore.

Jau vēstīts, ka VID lūdzis sodīt Latvijas bagātāko basketbolistu Biedriņu par izvairīšanos maksāt 11 543 latu PVN par ASV nopirktas motorlaivas "Malibu Wakesetter" ievešanu Latvijā.

VID pārkāpumu saskata tajā, ka ASV iegādātā motorlaiva Latvijā reģistrēta kā uzņēmuma pamatlīdzeklis saimnieciskās darbības nodrošināšanai, līdz ar to nodoklis nebija jāmaksā, taču reāli laivu izmantojis tikai basketbolists privātajām vajadzībām. Privāti pērkot laivu, PVN būtu jāsamaksā.

Laivu nopirkušais uzņēmums, kura nosaukumu VID neatklāj, nodarbojoties ar atpūtas un sporta priekšmetu un ūdens un sauszemes transportlīdzekļu iznomāšanu, taču VID uzskata, ka jau tā dibināšanas brīdī bijis zināms, ka vienīgais iznomājamais ūdens transportlīdzeklis būs konkrētā motorlaiva un tā vienīgais lietotājs būs viena persona.

Biedriņam prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, Latvijā ievedot ārzemēs iegādātu motorlaivu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!