Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) prasa Saeimas atļauju sodīt veselības ministru, deputātu Gunti Belēviču (ZZS), par aizdevuma 1 miljona eiro apmērā nenorādīšanu amatpersonas deklarācijā.

VID vēstulē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai skaidro, ka ministrs deklarācijā par pagājušo gadu nav norādījis aizdevumu 1 miljona eiro apmērā, pastāstīja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S).

Ņemot vērā, ka Belēvičs pilda arī ministra pienākumus, viņam piedāvāts izvēlēties vienu no vairākām dienām, kad komisija varētu izskatīt šo jautājumu, skaidroja Orlovs. Visticamāk, šis jautājums tiks izskatīts 30.septembra sēdē.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktā termiņā, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā var piemērot naudas sodu līdz trīssimt piecdesmit eiro.

Iesniedzot deklarāciju 8.decembrī, Belēvičs arī nav ievērojis tās iesniegšanas termiņu - deklarācija viņam bija jāiesniedz līdz 4.decembrim. Ministrs kopumā nav ievērojis vairākus likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" nosacījumus, kā arī Ministru kabineta noteikumus par valsts amatpersonas deklarācijas aizpildīšanu.

Tā kā Belēvičs nebija deklarējis aizdevumu, lietas materiāli tika nosūtīti VID Finanšu policijas pārvaldei izvērtēšanai. Finanšu policijas pārvalde pieņēma lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu pret Belēviču pēc Krimināllikuma normas par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Lēmums par atteikumu pieņemts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Attiecīgā Krimināllikuma norma paredz sodu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Šī Belēvičam nav vienīgā administratīvā lieta, kurā viņam draud sods. Saeima joprojām nav pieņēmusi lēmumu, vai izdot Belēviču administratīvai sodīšanai pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārbaudes saistībā ar iespējamo interešu konfliktu.

Saskaņā ar likumu valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot savus pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. Apkopojot pārbaudes rezultātus, KNAB secinājis, ka Belēvičs nav ievērojis šo aizliegumu.

Par valsts amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodu no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā.

KNAB arī augustā paziņoja, ka veiks pārbaudi saistībā ar veselības ministra došanos komandējumā ar savu dzīvesbiedri - ministra biroja vadītāju Ingu Štāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!