Mēneša vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā šā gada otrajā ceturksnī bija 463 lati, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Valsts budžeta iestādēs alga bijusi 556 lati, pašvaldību budžeta iestādēs – 356 lati, valsts un pašvaldību komercsabiedrībās – 501 lats.
Mēneša vidējā bruto darba samaksa, salīdzinot ar pērnā gada otro ceturksni, valsts budžeta iestādēs pieaugusi par 171 latu, pašvaldību budžeta iestādēs – par 86 latiem, bet valsts un pašvaldību komercsabiedrībās – par 129 latiem.

Šā gada otrajā ceturksnī ievērojams darba samaksas kāpums bija vērojams visās nozarēs, liecina CSP dati. Valsts budžeta iestādēs vislielākais pieaugums – par 189 latiem bija atpūtas, kultūras un sporta nozarē, valsts pārvaldē un aizsardzībā – par 187 latiem, izglītībā – par 133 latiem un veselības un sociālās aprūpes nozarē – par 121 latu. Pētījums liecina, ka pašvaldību budžeta iestādēs, valsts pārvaldē un aizsardzībā samaksas pieaugums sastāda 115 latus, veselības un sociālās aprūpes nozarē – 82 latus, izglītībā –78 latus un atpūtas, kultūras un sporta nozarē –72 latus.

Valsts un pašvaldību komercsabiedrībās - sabiedrisko, sociālo un individuālo pakalpojumu nozarē darba samaksa pieauga par 156 latiem, transportā, glabāšanā un sakaros – par 136 latiem, veselības un sociālās aprūpēs nozarē – par 129 latiem, rūpniecībā – par 125 latiem.

Visaugstākā darba samaksa budžeta iestādēs bija valsts pārvaldes un aizsardzības nozarē, valsts budžeta sektorā - 619 lati, bet pašvaldību budžeta sektorā – 472 lati.

CSP dati liecina, ka gada otrajā ceturksnī viena no visaugstākajām darba samaksām Latvijā bija finanšu starpniecības nozarē strādājošajiem - 833 lati, tai skaitā komercbanku darbiniekiem - 966 lati. Šajās nozarēs vidējā darba samaksa bija attiecīgi par 35% un 56% augstāka nekā valsts budžeta sektora valsts pārvaldes un aizsardzības nozarē nodarbināto vidējā darba samaksa, proti, 619 lati. Valsts budžeta iestāžu vidū vislielākā darba samaksa bija augstākajās valsts tiešās pārvaldes iestādēs – vidēji 1132 lati. Tomēr to darbvietu īpatsvars sabiedriskajā sektorā nav liels un veido tikai 1,2%, norāda CSP. Turklāt vidējā darba samaksa ministrijās būtiski atšķiras – tā svārstās no 700 latiem līdz 1600 latiem mēnesī.

Aplūkojot mēneša vidējo darba samaksu Baltijas valstīs šā gada otrajā ceturksnī atsevišķās nozarēs CSP secina, ka Latvijā tā ir augstāka nekā Lietuvā, bet zemāka nekā Igaunijā. Piemēram, valsts pārvaldes un aizsardzības nozarē vidējā alga Latvijā bija 822 eiro, Lietuvā – 709 eiro, Igaunijā – 959 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!