Foto: LETA

Vidējā bruto darba samaksa šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu laiku pērn pieaugusi par 4,7% no 481 lata līdz 503 latiem, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes dati.

Salīdzinot ar šā gada 1. ceturksni, bruto darba samaksa valstī pieauga par 3,8% no 485 latiem līdz 503 latiem. Sabiedriskajā sektorā kāpums bija 6,0%, privātajā - 2,6%, bet vispārējās valdības sektorā - 4,5%.

Tādējādi šogad vidējās bruto darba samaksas apmērs sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni. Pirms ekonomiskās krīzes, 2008. gadā vidējā bruto darba samaksa Latvijā bija 479 lati

Privātajā sektorā bruto darba samaksa šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni pieauga straujāk nekā sabiedriskajā - par 5,3% (no 459 līdz 483 latiem). Sabiedriskajā sektorā kāpums bija 3,9% (no 520 līdz 540 latiem), no tā vispārējās valdības sektorā - 5,2% (no 466 līdz 491 latam).

Darbinieku skaitā ietverot arī algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos iesaistītos bezdarbniekus, mēneša vidējā bruto darba samaksa šā gada otrajā  ceturksnī bija 500 lati. Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem 2. ceturksnī minētajos darbos piedalījās vidēji 8 800 bezdarbnieku.

Visstraujāk darba samaksa pieauga ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 15,5%, kur, salīdzinot ar pērnā gada 2. ceturksni, samazinājās darbinieku skaits, bet atalgojuma fonds pieauga. Lielākas atalgojuma pārmaiņas bija vērojamas arī valsts pārvaldē - par 8,8%, būvniecībā - par 8,6%, finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē - par 8%.

Citu pakalpojumu nozarē, kā sabiedrisko un citu organizāciju darbība, datoru, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remonts, mazgāšana un ķīmiskā tīrīšana; frizieru, skaistumkopšanas, apbedīšanas un citi pakalpojumi darba samaksa augusi par 7,4%. Informācijas un komunikācijas pakalpojumos pieaugums bijis 7,2%.

Valsts pārvaldē, finanšu un apdrošināšanas, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē atalgojums audzis straujāk gan regulārās darba samaksas, gan neregulāro prēmiju un piemaksu pieauguma dēļ (neregulārajās piemaksās tiek ietverta arī kompensācija par neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu, atvaļinājuma pabalsts).

Mēneša vidējās bruto darba samaksas pārmaiņas
(% pret iepriekšējā gada atbilstošo periodu)

Jau vēstīts, ka šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada pirmo ceturksni, bruto darba samaksa pieauga par 4,2% no 466 līdz 486 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!