Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nedēļas otrajā pusē Latvijā vakcinācijas pret Covid-19 temps sāk pieaugt, jo nedēļas vidējais vienā dienā sapotēto cilvēku skaits patlaban ir 6511 jeb par 755 personām vairāk nekā pagājušajā nedēļā, liecina veiktie aprēķini, balstoties uz Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem.

Par to liecina arī apkopotie jaunākie NVD dati, jo ne visi mediķi datus par savām veiktajām vakcīnām ievada vienotajā datubāzē tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts — bieži tas tiek darīts pat ar vairāku dienu nobīdi. Līdz ar to pirmdien tika sapotētas 6317 personas, otrdien 6398, bet trešdien 7222, kas ir vairāk nekā pagājušajā nedēļā attiecīgajās dienās.

Ceturtdien pret Covid-19 kopumā savakcinēti 6106 cilvēki, no tiem 1872 tikuši pie vakcīnas pirmās devas, 1992 — pie otrās, bet 2237 sapotēti ar "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma ražoto vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva.

Reģistrēti arī pieci revakcinācijas gadījumi, kad papildu poti pret Covid-19 saņēmuši iedzīvotāji ar ļoti novājinātu imunitāti. Šie cilvēki revakcinēti dažādās ārstniecības iestādēs un visi saņēmuši "Moderna" vakcīnas.

Kopumā līdz šim revakcinācijas kursu saņēmušas 137 personas ar novājinātu imunitāti.

Vakar Latvijā vakcinēšanā pret Covid-19 iesaistījušās 267 ārstniecības iestādes. Visaktīvākie potētāji bijuši "Veselības centru apvienības", "Veselības centra 4" un Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas mediķi, kuri savakcinējuši attiecīgi 780, 794 un 320 cilvēkus.

No visiem ceturtdien poti pret Covid-19 saņēmušajiem lielākā daļa bijuši cilvēki, kuri neietilpst nevienā prioritāri vakcinējamajā grupā. Sapotēti arī 887 seniori vecumā virs 60 gadiem, 448 personas ar hroniskām slimībām, 146 ārstniecības personas, 62 izglītības iestāžu darbinieki, 47 ieslodzītie, 21 ārstniecības iestāžu darbinieks, 19 sociālās aprūpes centru darbinieki un deviņi operatīvo dienestu darbinieki, bet pārējo sabiedrības grupu pārstāvji vakcinēti mazāk.

Līdz šim kopumā Latvijā pret Covid-19 vakcinētas 923 433 personas, bet vakcinācijas kursu pabeiguši 852 010 cilvēki, kas atbilst 45,27% Latvijas iedzīvotāju, aprēķinos izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datus par provizorisko iedzīvotāju skaitu valstī 2021.gada jūlija sākumā.

Savukārt, izdalot dažādas iedzīvotāju vecuma grupas, redzams, ka līdz ceturtdienai vakcinācijas procesu pabeiguši 53% Latvijas iedzīvotāju, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Šajos aprēķinos gan izmantoti citi pieejamie CSP dati - par Latvijas iedzīvotāju skaitu 2021. gada sākumā.

No šiem pašiem datiem redzams, ka vakcinācijas kursu noslēdzis 51,5% Latvijas iedzīvotājs vecumā virs 12 gadiem. Par 12 gadiem jaunākus cilvēkus Eiropas Savienībā (ES) pret Covid-19 pagaidām vēl nepotē.

Lietošanai ES līdz šim ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un J&J jeb "Janssen".

Pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu.

Kopš 3. maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!