Piektdien, 15. septembrī, spēcīgo lietusgāžu rezultātā no krastiem Aizputē izgājusi Tebras upe, tāpēc applūdis gājēju celiņš un ēka, bet Grobiņā applūdis dzīvojamās mājas pagrabs, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola.

Pašlaik VUGD saņēmis izsaukumus uz divām Latvijas vietām, kur plūdu dēļ nepieciešama glābēju palīdzība.

Aizputē, Liepājas ielā, ir pārplūdusi Tebras upe. Ir applūdusi māja un tur pašlaik norit ūdens atsūknēšanas darbi, portālam "Delfi" pastāstīja Vītola.

Patlaban gan ūdens strauji atkāpjoties, tiesa, glābēji turpināšot vērot un uzmanīt situāciju. Notikuma vietā darbojoties arī Aizputes pašvaldības pārstāvji.

Savukārt Grobiņā applūdis dzīvojamās mājas pagrabs un tur norit ūdens atsūknēšanas darbi.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Aizputes novada domes izpilddirektore Astrīda Eņģele, pašlaik veiksmīgi tiek atsūknēts ūdens no mājas, kā arī ap to ir salikti vairāki smilšu maisi.

Viņa arī precizēja, ka Liepājas ielā ir applūdis tikai gājēju celiņš, ne visa iela. Savukārt "Delfi" aculieciniece Žanete ziņo, ka Aizputē ir applūdis arī vecais dzirnavu dīķis.

Tāpat glābšanas darbos ir iesaistīta arī traktortehnika, kas palīdzējusi izraut Tibras upē izveidojušos sanesumu.

"Pašlaik ūdens upē strauji krītas, " apgalvoja Eņģele, pieminot, ka, lai gan ūdens krītoties, no Kalvenes puses nākot lielas ūdens masas, kā arī turpina līt spēcīgs lietus.

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati, ūdens līmenis Latvijas upēs turpina paaugstināties.

Tā kā pēdējo divu dienu laikā Kurzemē nokrišņu daudzums pārsniedzis pusi no mēneša normas, tādēļ strauji paaugstinās ūdens līmenis gan Ventas, gan Baltijas jūras un piekrastes mazo upju baseinu upēs.

Portāls "Delfi" aicina iesūtīt savas reportāžas, kurās redzamas spēcīgo lietusgāžu radītās sekas. Reportāžas var sūtīt uz e-pasta adresi: aculiecinieks@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!