Foto: Kadrs no video
Otrdien pie Satiksmes ministrijas (SM) apmēram 20 taksometru vadītāji piketā aicināja ieviest patentmaksu, kas garantētu taksometru vadītāju sociālo apdrošināšanu

Daļa taksometru vadītāju ar plakātiem stāvēja tieši pie ministrijas ieejas. Viens no viņiem rokā turēja bēru vainagu.

Piketa laikā gar ministrijas ēku garām pabrauca apmēram 40 taksometri, vēl daļa brauca pa Gogoļa ielu, izmantojot skaņas signālus.

Arodbiedrībā iepriekš skaidroja, ka ēnu ekonomikas līmenis taksometru pārvadājumu nozarē ir ļoti augsts, jo valsts noteiktais regulējums ir neveiksmīgs un neefektīvs. "Iepriekšējā Saeima vēsturē ieies ar unikālu nodokļu risinājumu – sociālais nodoklis tika uzlikts automašīnām nevis to vadītājiem. Varēja viegli paredzēt, ka šis nodoklis izgāzīsies, jo šāds modelis neļauj identificēt personas, par kurām ir nomaksāts sociālais nodoklis. Pēc šīm izmaiņām ēnu ekonomikas līmenis nav samazinājies un taksometru vadītāji ir palikuši bez sociālās apdrošināšanas," pauda arodbiedrībā.

Latvijas Taksometru arodbiedrībā arī atzīmēja, ka pasažieru pārvadājumu nozarē sociālā nodokļa nomaksa ir vitāli svarīga, tādēļ SM tiks aicināta nekavējoties ieviest patentmaksu kā nodokļu nomaksas instrumentu, kas ietver gan sociālo nodokli, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli. Patentmaksa būtu individuāla, kas garantētu taksometru vadītāju sociālo apdrošināšanu.

"Ceram, ka satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kurš publiski ir solījis taksometru nozari sakārtot, ieklausīsies taksometru vadītājos un izlēmīgi risinās sociālā nodrošinājuma un ēnu ekonomikas samazināšanas jautājumus," pauda arodbiedrībā.

Latvijas Taksometru arodbiedrība izveidota 2008. gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!