Foto: DELFI

Partija "Progresīvie" ceturtdien pie Saeimas rīko "Apgriezto kažoku akciju", norādot uz partiju intrigās iestrēgušo valdības veidošanas procesu un uz nesen notikušās priekšvēlēšanu kampaņas liekulīgo un maldinošo raksturu, portālu "Delfi" informēja partijā.

Akcija sākās pulksten 9.30, un tai video tiešraidē varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Kā novēroja portāls "Delfi", akcijas dalībnieki notikuma vietā sāka pulcēties jau pirms pulksten 9. Interesi par akciju, ejot uz kārtējo Saeimas sēdi, izrādīja vairāki deputāti, kuri piestāja aprunāties ar akcijas dalībniekiem.

"Progresīvie" savā akcijā izcēluši bija 10 deputātus un viņu spilgtākos citātus, kuros parādījušies nepiepildīti solījumi. Starp viņiem bija "Attīstībai/Par!" pārstāvji Ilze Viņķele, Sanita Kalniņa, Daniels Pavļuts, JKP pārstāvji Jānis Jurašs un Jānis Bordāns, "Saskaņas" deputāts Nils Ušakovs, partijas "KPV LV" biedri Aldis Gobzems un Artuss Kaimiņš, kā arī Anda Čakša no ZZS.

"Kāpēc mēs esam šeit? Nu jau pagājuši divi mēneši kopš vēlēšanām, taču līdz šim visu laiku ir ņemšanās par procesu, nevis tām lietām, kas būtu jārisina valstī," skaidro Putnis. "Vēlamies to atgādināt, ka daudzas lietas, ko šie partiju pārstāvji ir runājuši, vēlāk nav piepildījušās. Ir mainījušies redzējumi par sociālajām programmām un dažādām citām jomām," viņš papildina.

"Progresīvo" pārstāvis Roberts Putnis portālam "Delfi" atklāja, ka partijas "mīļākie" liekuļi ir "Attīstībai/Par!".

"Priecājamies par šī rīta JKP lēmumu atteikties no sadarbības ar ZZS. Jau iepriekš viņi teica, ka tur "sarkanās līnijas" ar šo partiju un to vismaz ir pildījuši, par to prieks," sarunā atzina Putnis.

"Šie izliktie mēteļi un citāti runā paši par sevi. Šis nebija plānots kā masu protests," portālam "Delfi" stāstīja Putnis, papildinot, ka, viņaprāt, akcija ir sasniegusi savu mērķi - pievērsusi deputātu uzmanību. Tāpat partijas līderis atzina, ka šī nav vienīgā "Progresīvo" veidotā akcija, jau nākamajā nedēļā partija atkal pulcēsies pie Saeimas nama, lai runātu par darba tiesību ierobežojumiem.

Kā iepriekš informēja politiskais spēks, partija "Progresīvie" ar akciju vēlas atgādināt par 13. Saeimā ievēlēto partiju priekšvēlēšanu solījumiem, kuri ir tikuši pārkāpti jau pirmajās pēcvēlēšanu dienās. Tāpat partija vēlas vērst uzmanību uz augstas diskusijas kultūras vērtību demokrātijā, kā arī norādīt uz populisma riskiem, kas grauj uzticēšanos politikai un demokrātiskajai valsts iekārtai.

Plānots, ka "Progresīvie" aicinās arī vēlētājus prasīt atbildību no ievēlētajiem politiķiem, "lai viņi partiju savstarpējo intrigu un aizkulišu spēļu vietā steidzami pievērstos nabadzības novēršanai, nevienlīdzības mazināšanai, krīzes risināšanai veselības aprūpes sistēmā un vides apdraudējumam klimata pārmaiņu rezultātā."

Ziņots, ka jau devīto nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi.

Kā nākamo Ministru prezidenta amata kandidātu Vējonis pagājušajā nedēļā nominēja partijas "KPV LV" līderi Aldi Gobzemu. Šobrīd viņš turpina veidot valdību, taču skaidru atbalstu tai ir izteikusi vien Zaļo un zemnieku savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!