Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) piektdien, 8. oktobrī, vienojās, ka no pirmdienas, 11. oktobra, līdz 11. janvārim valstī tiks izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā spēkā būs dažādi ierobežojumi, kas mērķēti, lai ierobežotu Covid-19 izplatību valstī un atslogotu veselības aprūpes nozari. Preses konferencei pēc MK sēdes varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Preses konferencē Pavļuts medijiem norādīja, ka Ministru kabineta darba kārtības galvenais jautājums bija ārkārtējās situācijas izsludināšana un ar to saistītie regulējumi. Ministrs akcentēja, ka valdība vienojusies par trīs galvenajiem visaptverošajiem uzdevumiem, kas jāpanāk ar ārkārtējo situāciju.

Politiķis norādīja, ka galvenokārt nevakcinētās sabiedrības daļas interešu labā pieņemts ieviest stingrus drošības pasākumus, lai pasargātu viņus no potenciāli smagas saslimšanas ar Covid-19 un nonākšanas slimnīcā. Ministrs arī norādīja, ka visu drošības labad arī vakcinētajai sabiedrības daļai nepieciešams samierināties ar lielākām neērtībām nekā līdz šim. Tāpat viņš aicināja spert plašus soļus, lai veicinātu vakcinācijas aptveri. “Lai pasargātu slimnīcas, mediķus un mūs pašus, svarīgākais ir ievērot noteiktos ierobežojumus. Ja neizdosies lauzt esošo situāciju, būs jādomā citi risinājumi,” sacīja Pavļuts.

Jau vēstīts, ka ārkārtējās situācijas laikā tiks paredzēti dažādi ierobežojumi tirdzniecībā, ēdināšanā un kultūras pasākumu organizēšanā, kā arī pienākums līdz 15. novembrim vakcinēties valsts pārvaldē un pašvaldību iestādēs strādājošajiem.

Ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu kontroli nodrošinās Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju, Valsts robežsardzi un Valsts darba inspekciju.

Šīs situācijas laikā darba devējiem būs jānodrošina darbiniekiem attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj. Tāpat darbs būs jāorganizē tā, lai klātienē ar darba devēja norīkojumu darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki un amatpersonas, kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā. Darba devējam arī būs jānodrošina, ka darbinieki, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši, darba vietā telpās klātienē varēs atrasties tikai ar Covid-19 testēšanas sertifikātu vai darba devēja veiktu antigēna testu, kas nav vecāks par 72 stundām.

Ar jaunajiem ierobežojumiem var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!