Foto: LETA

Rīgas pils dārzā Valsts prezidents Egils Levits informēja par neklātienes tikšanās rezultātiem, kurā pirmdien, 23. martā, attālināti piedalījās valsts galveno varas atzaru vadītāji. Amatpersonas uzsver, ka ārkārtējās situācijas pārvarēšanai ir nepieciešami radoši risinājumi.

Neklātienē pirmdien tikās Levits, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

"Valsts pastāvēšana, sabiedrība un ikkatrs cilvēks ir jāaizsargā jebkuros apstākļos, arī ārkārtējā situācijā – šo pienākumu uzliek Satversme," paziņojuma sākumā pauda Levits.

Viņš uzsvēra, ka visām institūcijām, amatpersonām un sabiedrībai savs darbs ir jāpakārto, lai šo mērķi sasniegtu, tādēļ ir jābūt radošai pieejai, lai šajos apstākļos to nodrošinātu. Savukārt jebkurš juridisks formālisms un resorisms ir pret Satversmes mērķi.

Portāls "Delfi" arī piedāvāja Levita preses konferencei pēc attālinātās tikšanās ar valsts varas galveno atzaru vadītājiem sekot tiešraidē. Tās ierakstu iespējams noskatīties šeit:

Levits informēja, ka sanāksmes laikā amatpersonas apstiprināja dokumentu, kas apraksta juridiskos principus ārkārtējās situācijas laikā. Dokuments pirmdienas, 23. marta, laikā tiks publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Pēc viņa teiktā, dokuments izriet no Satversmes un vispārējiem tiesību principiem.

Ieskicējot pieņemtā dokumenta būtību, Levits norādīja, ka Ministru kabinets ir galvenā institūcija, kas vada ārkārtējās situācijas pārvarēšanas pasākumus, kamēr visi pārējie konstitucionālie orgāni, iestādes un amatpersonas palīdz valdībai. "Valsts darbojas vienoti un tā, lai visi kopā varētu šo situāciju pārvarēt. Situācijas vadība ir valdības rokās, kas izveido operacionālu krīzes vadības mehānismu," skaidroja prezidents.

Vienlaikus Saeima turpina likumdevēja funkciju, parlamentāro kontroli pār Ministru kabinetu un nepieciešamības gadījumā īsteno savas funkcijas attālināti. "Tātad attālinātas sēdes ir pieļaujamas un nepieciešamas, ja apstākļi to nosaka," pauda Levits.

Viņš arī norādīja, ka Latvijas iedzīvotājiem ir pienākums pildīt visus noteikumus, kas ir izdoti saistībā ar ārkārtējo situāciju. Tāpat iedzīvotājiem ir jārūpējas gan par sevi un saviem tuviniekiem, gan par kopējo valsts labumu, lai kopīgiem spēkiem šo krīzi pārvarētu.

"Es gribētu atzīmēt arī to, ka šis ir pirmais šāda veida forums Latvijas valsts vēsturē, kad visas valsts amatpersonas, kas reprezentē visu valsts varu kopumā, sanāk kopā, lai spriestu par pamatprincipiem, kā funkcionēt mūsu valstij," atzina Levits. "Tas ir jauns forums, un tas iedibina jaunu konstitucionālo praksi."

Žurnālisti valsts galvai arī uzdeva jautājumu, vai būtu jāatjauno 2007. gadā svītrotais Satversmes 81. pants, kurš noteica, ka laikā starp Saeimas sesijām valdībai ir tiesības neatliekamas vajadzības gadījumā izdot noteikumus, kuriem ir likuma spēks.

"Es domāju, ka būtu labi atjaunot šādu pantu un noteikt, kuros gadījumos ārkārtas situācijā Ministru kabinets var izdot noteikumus, kas darbotos zināmu laiku un kam būtu likuma spēks. Lielākajā daļā valstu konstitūciju ir šāds punkts, jo ārkārtas situācijās tas valdības darbu padara operatīvāku," pauda Levits, norādot, ka par šāda punkta iekļaušanu Satversmē lemj Saeima ar divu trešdaļu balsu vairākumu. Tāpat viņš piebilda, ka panta redakcijai būtu jāatbilst mūsdienu prasībām.

"Delfi" jau ziņoja, ka Levits sanāksmi sasaucis, lai ar galvenajiem valsts varas atzaru vadītājiem lemtu, kā leģitīmi turpināt valsts pārvaldes darbību pēc tam, kad Saeimas deputātiem un valdības locekļiem 14 dienas jāuzturas pašizolācijā Covid-19 izplatības dēļ.

Tāpat vēstīts, ka Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa saslimšanas ar Covid-19 dēļ Slimību profilakses un kontroles cents (SPKC) izmeklēs visus parlamentāriešus un citus parlamenta darbiniekus, 22. martā žurnālistiem paziņoja SPKC pārstāvis Jurijs Perevoščikovs.

Tāpat cilvēkiem, kuri ir kontaktējušies ar Kaimiņu, turpmākās 14 dienas ir jāpavada pašizolācijā, sekojot līdzi savam veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā vēršoties pēc mediķu palīdzības.

Ņemot vērā, ka Kaimiņš kontaktējies arī ar valdības pārstāvjiem un piedalījies koalīcijas partiju Sadarbības padomes sēdēs, pašizolēties nepieciešams arī valdības locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!