"Mums priekšā ir daudz skaistu dienu: siltas, patīkamas dienas, taču es aicinu Latvijas iedzīvotājus šīs dienas nepadarīt par traģēdiju," tā Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents, anesteziologs un reanimatologs Roberts Fūrmanis iesāk ārstu aicinājumu atbildīgai vasaras saulgrieži svētku svinēšanai.

Statistikas dati rāda, ka katru reizi, kad Latvijā ir vairāk nekā divas brīvdienas, tā pieaug sadzīves traumu skaits, video uzrunā norāda Fūrmanis.

Fūrmanis aicina vecākus pieskatīt savas atvases, kā arī neļaut viņiem vieniem pašiem doties peldēties, tāpat arī nonākt kontaktā ar elektrības vadiem vai citām bīstamām ierīcēm. "Neļaujiet bērniem iedzert sadzīves ķīmiju vai, nedod dievs, nejauši lietot alkoholu," uzsver Fūrmanis.

"Dārgie Jāņu bērni, papardes zieds nav jāmeklē ūdenī, papardes zieds ir jāmeklē tur, kur tas ir patiešām atrodams," Fūrmanis atgādina, ka ūdenī to neviens nav atradis. Tāpat viņš uzrunā arī autovadītājus, akcentējot, ka "automašīna un alkohola lietošana ir divas nesavienojamas lietas".

Kardiologs Andrejs Ērglis video uzrunā uzsver, ka šo garo brīvdienu laikā sevišķi jāpiedomā par savas sirds veselību, kas pa šo laiku ir pieradusi atpūsties un "nav gatava pārmērīgai ēšanai un pārmērīgai dzeršanai".

"Nevieni Jāņi, tāpat kā neviena pandēmija, nav atcēluši sirds slimības," atgādina kardiologs, aicinot turpināt darīt to, ko esam darījuši līdz šim – lietot medikamentus, klausot ārstus, kuri tos ir izrakstījuši.

Savukārt ārsts un žurnāla "Latvijas Ārsts" galvenais redaktors Pēteris Apinis aicina Jāņos nesēdēt telpās, bet iet ārā. "Divi metri, tīras rokas, bet svaigs gaiss ir mūsu veselība, saule ir mūsu D vitamīns, kustības ir mūsu dzīvība," viņš ir pārliecināts, ka Jāņi ir īstais laiks, lai sportotu.

Mediķi aicina rūpēties par savu veselību arī svētku laikā un zvanīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, kad rodas tāda nepieciešamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!