Foto: Valsts kanceleja

Ceturtdien, 4. martā, Ministru kabinets (MK) vienojās piešķirt 200 eiro pabalstu katram pensionāram, kā arī personām ar invaliditāti. Tāpat valdība nolēma atvēlēt 23,5 miljonus eiro, lai nodrošinātu piemaksas mediķiem.

Portāls "Delfi" piedāvā sekot preses konferencei pēc valdības sēdes sekot tiešraidē.

Preses konferencē piedalās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL/KPV LV) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Jau vēstīts, ka valdība ceturtdien atbalstīja Labklājības ministrijas priekšlikumu izmaksāt vienreizēju 200 eiro pabalstu saistībā ar Covid-19 izplatības dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju.

Pabalsts tiks piešķirts tiem, kuri no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām ir Latvijā piešķirtās vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji. Tiesības uz šo pabalstu būs arī tiem, kuri saņem atlīdzību par darbspēju zaudējumu, atlīdzību par apgādnieka zaudējumu vai arī ir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji.

Papildu 200 eiro vienreizējs pabalsts tiks izmaksāts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsta vai pabalsta personām ar invaliditāti, kurām nepieciešama kopšana, saņēmējiem. Īpašās kopšanas pabalsta saņēmēji ir cilvēki, kurām pabalsts piešķirts, balstoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegtu atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Šādu vienreizējo pabalstu izmaksu paredz plānotie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas ceturtdien, 4. martā, pieņemti valdības sēdē. Grozījumi vēl jāizskata un par tiem jābalso Saeimā.

Tāpat valdība ceturtdien lēma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt Veselības ministrijai 23 491 271 eiro finansējumu.

No šīs summas 21 735 572 eiro nepieciešami, lai mediķiem kompensētu piemaksu apmaksas laika periodā no 2020. gada 1. novembra līdz 31. decembrim, savukārt atlikušie 1 755 699 eiro nepieciešami, lai nodrošinātu atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai.

Tādējādi tiks kompensētas izmaksātās piemaksas atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 15 156 Covid-19 testi, reģistrēti 646 jauni saslimšanas gadījumi, bet 12 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Mirušie bija šādās vecuma grupās: viens cilvēks 40-49 gadu vecumā, divi 60-69 gadu vecumā, seši 70-79 gadu vecumā, trīs 80-89 gadu vecumā.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 4,3%.

14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju: 488,4.

Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 88 668 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!