Foto: Valsts kanceleja
Piektdien, 12. martā, notika ārkārtas Ministru kabineta sēde, kurā tika lemts par ierobežojumiem, lai Latvijā mazinātu Covid-19 saslimšanas izplatību, kas atbilst otrdien, 9. martā, pieņemtajam scenārijam. Preses konferencei pēc valdības sēdes varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Piektdienas darbakārtībā valdībā bija jautājumi par ierobežojumiem, lai mazinātu Covid-19 izplatību, vairākās sfērās, tostarp par attālināto darbu, bērnudārziem, mācībām ārtelpās, ieceļotāju kontroli, kā arī kontroli un ierobežojumiem sabiedriskajā transportā.

Attālinātais darbs un bērnudārzi

Valdība apstiprināja, ka jāprecizē darba devēja pienākumus saistībā ar darba veikšanu attālināti, kā arī noteica kritērijus darbam klātienē valsts un pašvaldību iestādēs, nosakot darbiniekiem attālināta darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj.

Lai nodrošinātu darbu klātienē, no otrdienas, 16. marta, valsts un pašvaldību institūcijas vadītājam būs jānodrošina darbiniekiem individuālie aizsardzības līdzekļi, kā arī jānosaka pasākumi Covid-19 ierobežošanai darba kolektīvā, nosakot atbildīgo personu šo ierobežojumu ieviešanai un ievērošanai.

Tikai gadījumos, ja vecākiem nav iespēju strādāt attālināti, tie varēs bērnu vest uz bērnudārzu, piektdien lēma valdība. Reizē noteikts, ka klātienē strādājošiem pirmsskolu pedagogiem ik nedēļu būs jāveic Covid-19 tests.

Mācības ārtelpās

Lai izvairītos no mācību procesa haotiskās organizācijas, reģionālo principu balstot vien kumulatīvā saslimstības rādītājā, valdība piektdien akceptēja papildu principus, pēc kādiem skolas lemj par mācību procesa atsākšanu klātienē, kā arī noteica kritērijus, pēc kādiem skolēni mācības var uzsākt ārtelpās.

Vienas grupas ietvaros ārtelpās varēs pulcēties ne vairāk kā 20 pamatskolas vai vidējās izglītības skolēni tajās administratīvajās teritorijās, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 250.

Ārtelpās varēs īstenot līdz piecām formālās izglītības programmas nodarbības, bet neformālās izglītības programmās varēs īstenot līdz divām nodarbībām nedēļā. Vienas nodarbības ilgums nedrīkstēs pārsniegt 40 minūtes. Skolēniem jāievēro divu metru distance vienam starp otru, bet, ja tas nav iespējams, jālieto sejas aizsargmaska. Tāpat jānodrošina droša nokļūšana uz izglītības iestādi – pēc iespējas izslēdzot sabiedriskā transporta izmantošanu.

Sabiedriskais transports un ceļojumi

MK piektdien atbalstīja arī Satiksmes ministrijas (SM) rosinātos grozījumus rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", paredzot atstāt pašvaldību ziņā risinājumus, kā sabiedriskajā transportā nodrošināt epidemioloģisko prasību izpildi, kā arī Valsts policijai un pašvaldības policijai paredzēts nodrošināt izpildes kontroli.

Tāpat MK atbalstīja Iekšlietu ministrijas rosinātos grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kas paredz uzdot Valsts robežsardzei veikt pastiprinātu minēto dokumentu esības uzraudzību personām, kas šķērso ārējo robežu ar gaisa kuģi, ieceļojot Latvijā.

Kā arī personām, kurām pienākas valsts atbalsts pašizolācijai viesnīcā, plāno līdzfinansēt arī ēdināšanu, lēmusi valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!