Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Bērns, kuram otrdien apstiprināta "Covid-19" saslimšana, saslimis jau pēc bērnudārza atstāšanas, preses konferencē sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Otrdien atbildīgās amatpersonas sniedza jaunāko informāciju saistībā ar koronavīrusa aizraisītās saslimšanas "Covid-19" izplatību Latvijā. Preses konferencei bija iespējams sekot līdzi video tiešraidē portālā "Delfi". Uz mediju jautājumiem atbildēja Perevoščikovs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Saslimšanas dienā bērns nebija bērnudārzā, bet iepriekšējās dienās bija to apmeklējis. Saistībā ar šo gadījumu SPKC uzsāka epidemioloģisko izmeklēšanu, sazinājās ar bērnudārza vadību, sniedza norādījumus par tuvāko kontaktpersonu apzināšanu, kā arī sazinājās ar pašvaldību par bērnudārza slēgšanu, preses konferencē skaidroja Perevoščikovs.

Ir apzināts personāls un tuvās kontaktpersonas, apzināti ģimenes ārsti un tiks veiktas nepieciešamās darbības, norādīja Perevoščikovs.

Savukārt divās dienās, kad veikta paraugu testēšana lidostā, ir konstatēti četri saslimšanas gadījumi, atklāja Perevoščikovs.

Epidemioloģiskā saikne katram saslimšanas gadījumam ir noteikta – vai atgriezies no slimības skartajām valstīm, vai bijis kontaktpersona, tāpēc vietējā vīrusa cirkulācija pagaidām Latvijā nav konstatēta, norādīja Perevoščikovs.

Lielākoties visi pacienti ārstējas mājās un saslimšana ir vieglā formā, informēja Perevoščikovs.

Cipule norādīja, ka Rīgā darbojas jau trīs paraugu paņemšanas teltis, notiek sadarbība arī ar lidostu. "Pašlaik plānojam, ka uz katru repatriācijas reisu, kas ieradīsies Latvijā, tiks nodrošināta iespēja pārbaudīties," teica Cipule.

Kopumā ap 200 līdz 250 cilvēkiem gaida rindā, lai varētu veikt analīzes, atklāja Cipule.

Cilvēks var izārstēties dažu dienu laikā, kad vairs nav saslimšanas simptomu, tomēr, lai būtu pilnīgi drošs, ka ir vesels, ir jāveic atkārtotas analīzes, lai noskaidrotu, vai saslimušais ir izārstējies un vairs nav "Covid-19" pozitīvs, skaidroja Perevoščikovs.

Atkārtoto analīžu paraugu paņemšana jāorganizē caur ģimenes ārstu, nevis zvanot 113, uzsvēra Cipule.

"Ar katru gadījumu strādājam individuāli, noskaidrojam visus apstākļus – reisu, kontaktpersonas, informējam kontaktpersonas un ziņojam ārzemju kolēģiem", darba specifiku skaidroja Perevoščikovs, uzsverot, ka "maz kurš tagad pasaulē izseko kontaktpersonas", jo saslimšanas gadījumu ir ļoti daudz.

Ir bijuši gadījumi, kad kaimiņi, redzot, ka pie mājas ir piebraukusi brigāde, uzreiz domā, ka tur ir saslimušais, viltus uztraukuma situāciju aprakstīja Cipule. "Tomēr statistika liecina, ka no vairāk nekā 1500 testiem tikai 60 ir pozitīvi," uzsvēra Cipule.

Perevoščikovs norādīja, ka ir bijuši tādi gadījumi, ka cilvēki, nevēloties pildīt kādus savus pienākumus vai iet uz darbu, saka, ka ir inficējušies. Šādos gadījumos mediķi sadarbojas ar policiju vai citām atbildīgajām iestādēm.

Par situācijas stabilizēšanos varēs runāt, kad pasaulē slimnīcās nebūs smagi saslimušu pacientu, norādīja Cipule.

Jau ziņots, ka otrdien, 17. martā, Latvijā ar "Covid-19" saslimušo skaits pieaudzis par 11 gadījumiem – līdz 60, starp tiem ir arī viens bērns.

Epidemiologi snieguši rekomendācijas Piņķu bērnudārza "Saimīte" vadībai, jo to apmeklējis saslimušais bērns.

Tāpat lūgts Piņķu pašvaldībai bērnudārzu slēgt un veikt visus nepieciešamos drošības pasākumus.

Jau ziņots, ka no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!