Foto: DELFI
Pie Saeimas ceturtdienas rītā pulcējušies daži desmiti ugunsdzēsēju, kā arī vairāk nekā100 viņu atbalstītāju, lai protestētu pret noteikto vakcinācijas pret Covid-19 kārtību, novēroja aģentūra LETA.

Vairāki desmiti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieku ceturtdien īsu brīdi pie parlamenta protestēja pret prasību publiskajā sektorā strādājošajiem obligāti vakcinēties. Viņiem pievienojās vēl apmēram 100 cilvēki, kuri pie Saeimas palika arī pēc ugunsdzēsēju aiziešanas.

Kādai sievietei rokās bija plakāts ar uzrakstu "Stop vakcīna!", uz kāda cita plakāta bija teksts ""Nē!" cilvēku šķirošanai vakcinētajos un personās bez tiesībām". Dažiem protestētājiem bija Latvijas karogi, viens cilvēks bija ieradies ar kaklā pakārtu zvanu. Cilvēki izkliedza prasības pēc "brīvības".

Klātesošie izmantoja iespēju uzrunāt deputātus, paužot neapmierinātību pret Saeimā ienākošajiem koalīcijas politiķiem. Atsevišķi opozīcijas deputāti sarunājās ar protestētājiem.

Aptuveni 20 policisti novēroja notiekošo. Policijas mašīna lēnām brauca garām protestētājiem, un policija brīdināja, ka šī ir nelikumīga pulcēšanās, lūdzot ievērot epidemioloģiskās drošības noteikumus.

Valdības lēmumā par ārkārtējo situāciju teikts, ka bez derīga vakcinēšanās vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāta uzrādīšanas var pulcēties privātos pasākumos un miermīlīgas pulcēšanās brīvības izpausmēs – sapulcēs, gājienos un piketos, ja ārtelpās pulcējas ne vairāk kā 20 personas.

Normatīvie akti paredz, ka par pandēmijas ierobežojumu neievērošanu fiziskai personai var piemērot administratīvo sodu no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai – no 140 līdz 5000 eiro.

Kā ziņots, VUGD darbinieki ceturtdien Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) grasījās iesniegt atklātu vēstuli, aicinot Saeimu neatbalstīt Ministru kabineta rīkojumu, kas paredz šā gada 15. novembrī atstādināt no pienākumu pildīšanas iekšlietu sistēmas darbiniekus bez vakcinācijas sertifikāta.

Kā portālu "Delfi" iepriekš informēja ugunsdzēsēju pārstāvji Andris Celmiņš un Egīls Uļjanovs, iekšlietu struktūru darbinieki vēlas pievērst likumdevēja un sabiedrības kopumā uzmanību, jo šāds valdības un arī Saeimas lēmums radīs būtiskus iekšējās drošības riskus – struktūrās jau šobrīd akūti trūkst darbinieku un daudzi no pārslodzes un papildu maiņām ir uz izdegšanas robežas.

Vēl lielāka strādājošo zaudēšana nozīmētu jau reālu apdraudējumu valsts primāro funkciju veikšanai. Turklāt darbinieki ir pret sistēmu, kas paredz kolēģu sodīšanai izmantot formātu "atstādināšana no pienākumu pildīšanas" jeb darbinieku atstāšanu bez ienākumiem un grūšanu nabadzībā, ņemot vērā struktūrās strādājošo zemo atalgojumu.

VUGD darbinieki arī nosūtījuši kolektīvu vēstuli Saeimas deputātiem, cerot uz viņu izpratni par situācijas nopietnību un riskiem, ko radīs tik bezatbildīgs lēmums iekšlietu sistēmai.

Vēstulē struktūru darbinieki aicinājuši izsvērt riskus starp pandēmijas mazināšanu un cilvēku dzīvību nodrošināšanu ikdienā, atgādinot, ka traģēdijas var notikt jebkurā brīdī un svarīga ir iekšlietu struktūru spēja nodrošināt ātru un profesionālu rīcību.

"Jau šobrīd darbinieku trūkums rada reaģēšanas riskus – vēl lielāks iztrūkumus var apdraudēt valsts pamatfunkciju izpildi, nodrošinot katra iedzīvotāja tiesības uz drošību," par vēstulē pausto informēja ugunsdzēsēju pārstāvji.

Kā portālam "Delfi" iepriekš norādīja VUGD pārstāve Agrita Vītola, šobrīd VUGD nodarbinātie netiek atstādināti un nav arī iesniegti atlūgumi.

Darbs turpinās un ir nodrošināta dienesta funkciju izpilde.

"Šonedēļ vakcinēšanās temps VUGD ir būtiski palielinājies. Ja iepriekš tas bija aptuveni 1% nedēļā, tad aizvadītajā nedēļā vakcinēto skaits ir pieaudzis par 10%. Šobrīd VUGD 68% ir vakcinējušies un kopumā dienestā ir 73% nodarbināto ar vakcinēšanās un pārslimošanas sertifikātiem," uzsvēra Vītola.

Viņa norādīja, ka patlaban VUGD nodarbinātie līdz 15. novembrim var pildīt dienesta pienākumus bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, bet ar negatīva Covid-19 testa rezultātu.

Jau ziņots, ka pirmdien, 11. oktobrī, stājas spēkā ārkārtējā situācija Covid-19 ierobežošanai. Ārkārtējās situācijas laikā iedzīvotājiem jāievēro virkne ierobežojumu, kas galvenokārt skars pret Covid-19 nevakcinētas personas. Ārkārtējās situācijas laikā visi pakalpojumi pamatā tiks nodrošināti tā dēvētajā drošajā režīmā, proti, tos varēs saņemt personas ar Covid-19 sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!