Foto: LETA
Ministru kabinets otrdien, 1. februārī, pieņēma vairākus ar Covid-19 krīzes pārvaldību saistītus grozījumus, kā arī pagarināja ārkārtējo situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Vairāk par lemto uzzini preses konferencē pēc valdības sēdes, kam iespējams sekot līdzi video tiešraidē portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalās: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP), izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP), Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, kā arī Valsts kancelejas direktors, Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Ziņots, ka valdība otrdien pagarināja ārkārtējo situāciju Ludzas novadā, Krāslavas novadā, Augšdaugavas novadā un Daugavpils pilsētā uz vēl trīs mēnešiem, proti, līdz 10. maijam, ņemot vērā joprojām nemainīgo situāciju uz Latvijas–Baltkrievijas valsts robežas.

Ministru kabinets lēma piešķirt finansējumu 2 515 967 eiro apmērā Iekšlietu ministrijai (IeM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu piemaksas policijas un robežsardzes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Piemaksas paredzētas par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanā par laika posmu no 2021. gada 1. decembra līdz 31. decembrim, kā arī, lai nodrošinātu policijas amatpersonām samaksu par virsstundu darbu, kas izveidojies laikposmā no 2021. gada 1. septembra līdz 2021. gada 31. decembrim.

Tāpat valdība piešķīra finansējumu arī papildu Covid-19 paštestu iegādei. Papildu 10 102 660 SARS-CoV-2 vīrusa antigēna pašpārbaudes testu vienību iegādei provizoriski būtu nepieciešami līdz 13 032 431 eiro, liecina Veselības ministrijas (VM) izstrādāto noteikumu projekta grozījumu anotācija, ko otrdien, 1. februārī, apstiprināja valdībā.

Tāpat valdība lēma, ka ārkārtējās situācijas laikā ģimenes ārsts varēs pārtraukt dažādu pakalpojumu sniegšanu, piemēram, izsniegt autovadītāja medicīnisko izziņu un ieroču turēšanas atļauju, paredz otrdien, 1. februārī, Ministru kabinetā pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Latvijā atzīs ārvalstīs pārslimota Covid-19 faktu, paredz otrdien, 1. februārī, valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Patlaban Latvijas regulējums neparedz iespēju atzīt ārvalstīs notikušu Covid-19 infekcijas pārslimošanas gadījumus, kā rezultātā personām nav iespējams veikt vakcināciju atbilstoši Zāļu valsts aģentūras Vakcinācijas rokasgrāmatā noteiktajām shēmām.

Līdz ar to bija nepieciešams papildināt epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumus, nodrošinot iespēju ārvalstīs notikuša Covid-19 pārslimošanas fakta atzīšanu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!