Foto: DELFI

Trešdienas, 18. augusta pievakarē, protestā pie Rīgas pils bija sanācis kupls cilvēku pulks, ap pulksten 20 sasniedzot pat vairākus tūkstošus, novēroja portāls "Delfi". Pēc kaismīgām runām pūlis cauri Vecrīgai devās pie Ministru kabineta, kur arī pieprasīja premjera Krišjāņa Kariņa (JV) demisiju. Tikmēr likumsargi vēl vērtēs, kuram un kādi sodi par šādu akciju varētu tikt piemēroti, noskaidroja portāls "Delfi".

Notikumiem pie Rīgas pils, kā arī to attīstībai līdz pulksten 22 – brīdim, kad sanākušie pēc deputāta Alda Gobzema (LuK) uzaicinājuma devās uz Vecrīgā esošajām baznīcām, kuru durvis šajā vēlajā vakara stundā jau ir slēgtas, lūgt Dievu, bija iespējams sekot tiešraidē portālā "Delfi".

Kā novēroja portāls "Delfi", pēc pulksten 20 pie Rīgas pils uzrunu teica viens no šīs sapulces rosinātājiem – Saeimas deputāts Gobzems, kurš jau 4. augusta vakarā cilvēkus aicināja sanākt pie parlamenta ēkas, kur tobrīd pirmajā lasījumā tika lemts par darba devēja tiesībām atlaist darbinieku, kuram nav Covid-19 sertifikāta.

Gobzems sacīja, ka iestājas par "mūsu cilvēkiem", ka arī Latvijai vajadzēs tādus cilvēkus kā klātesošie. Tāpat viņš kritizēja medijus, kā arī valsts politiku un esošo situāciju valstī saistībā ar vispārējām vadlīnijām vakcinācijas pret Covid-19 situācijā, kā arī pauda viedokli saistībā ar "iecerēto obligāto vakcināciju".

Viņš arī iepazīstināja ar saviem politiskajiem līdzgaitniekiem. Deputāte Karina Sprūde savu uzrunu teica krieviski, sakot, ka "mūsu bērniem ir nozagts šis gads", emocionāli raksturojot situāciju valstī Covid-19 pandēmijas laikā. Sanākušie arī aicināja Valsts prezidentu Egilu Levitu iznākt pie cilvēkiem no savas rezidences, skandinot saukli: "Levit, nāc ārā!"

Pēc Sprūdes uzrunu sacīja arī vairāki Gobzema līdzgaitnieki, tostarp Daniēls Āboliņš un Jānis Zalte, kuri ir Gobzema dibinātās partijas "Likums un kārtība" valdē. Abu uzrunās tika atkārtoti jau iepriekš izteiktie aicinājumi, proti, pretoties piespiedu vakcinācijai, kā arī atlaist valsts vadošās amatpersonas.

Vienā brīdī kāds no piketa apmeklētājiem iedarbināja oranžu dūmu sveci, taču politiķis nekavējoties lūdza šo personu notikuma vietu pamest, kas arī tika izdarīts.

Valsts prezidenta kancelejas sniegtā informācija gan liecina, ka Levits trešdien devies reģionālajā darba vizītē uz Džūksti un Tukuma novadu, simboliski pieminot Gustava Zemgala 150. jubileju.

Gobzems no tribīnes pie Rīgas pils emocionāli aicināja Levitu nekavējoties, jau rīt, pieprasīt Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un viņa vadītās valdības "nekavējošu demisiju". Tāpat viņš aicināja Levitu apsolīt, ka gadījumā, ja koalīcija pieņems grozījumus likumā, kas paredz obligātu vakcināciju pret Covid-19, tad, izmantojot Valsts prezidentam dotās pilnvaras, šis likums netiks izsludināts.

Tāpat viņš aicināja pieprasīt, lai Levits apsola, ka bērni ies uz skolu tāpat kā pirms Covid-19 pandēmijas, un ikviens, kurš pieprasīs obligātu vakcināciju, tiks nekavējoties atlaists. Politiķis arī aicināja grozīt Satversmes 112. pantu nosakot, ka "piespiedu vakcinācija ir aizliegta", ka "ierobežojumu noteikšana nevakcinētajiem ir aizliegta" un ka nekavējoties izsludināma parakstu vākšana minētajai likuma iniciatīvai.

No Rīgas pils Gobzema vadībā gājiena dalībnieki devās uz Brīvības pieminekli, klausot viņa aicinājumam skandēt saukli "Brīvība! Brīvība!" un arī izsaukties "Atmoda!", "Latvija!".

Pie Brīvības pieminekļa piketētāji uzkavējās salīdzinoši neilgu laiku, jo Gobzemam nebija iespējas izmantot skaņu pastiprinošo tehniku, tamdēļ viņa sacīto varēja dzirdēt vien tie, kuri atradās deputātam pavisam tuvu. Taču arī pie pieminekļa deputāts atgādināja, ka sanākušajiem ir viens mērķis — apturēt obligātu vakcināciju.

Kā novēroja portāls "Delfi", protesta dalībnieki devās nolikt pēc Gobzema aicinājuma līdzi paņemtās rotaļlietas pie norobežotās Ministru kabineta ēkas. Viņi arī pie Brīvības pieminekļa dziedāja Latvijas himnu.


Portāls "Delfi" arī novēroja, ka Brīvības ielā tika bloķēta satiksme. Sanākušie, skandējot "Brīvību!" un "Latvija!" aicināja "pārtraukt obligāto vakcināciju" un atlaist esošo varu, kā arī Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu – atkāpties.

Deputāts skaļrunī aicināja Kariņu, ceturtdien, 19. augustā, paziņot par savu atkāpšanos. Ja tas netikšot izdarīts, tad Gobzems aicinās visus skolotājus, policistus un mediķus uz streiku.

Ap pulksten 22 tika pilnībā apturēta satiksme pie Ministru kabineta. Autobusi un trolejbusi, kas kursēja šajā maršrutā, 20 minūtes stāvēja, portālam "Delfi" pavēstīja "Rīgas satiksmes" pārstāve Baiba Bartaseviča-Feldmane. Iespēju robežās "Rīgas satiksmes" transports centās apbraukt bloķētās vietas, un organizēt satiksmi tā, lai transportlīdzekļu kavēšanās būtu pēc iespējas mazāka. Pēc pulksten 22.30 satiksme tika atjaunota.

Opozicionārs arī savā uzrunā aicināja Kariņu ceturtdien doties "ar vienvirziena biļeti prom", bet pasākuma noslēgumā Gobzems aicināja klātesošos doties uz Rīgas baznīcām, lai tur lūgtu par Latviju. Viņš pats norādīja, ka dosies uz Doma laukumu un Rīgas domu, bet pārējos aicināja doties uz citu konfesiju dievnamiem.

Lai arī pasākums oficiāli beidzās, tā apmeklētāji nesteidzās izklīst. Daļa uzkavējās pie Brīvības pieminekļa, kur skanēja mūzika, bet citi tiešām devās uz baznīcām, novēroja portāls "Delfi".

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, Vecrīgā esošie lielāko reliģisko konfesiju dievnami savas durvis apmeklētājiem darbdienās slēdz, vēlākais, pulksten 20. Kā novēroja portāls "Delfi", arī Rīgas doma durvis ap pulksten 22 bija slēgtas.

Daļa uzkavējās pie Brīvības pieminekļa, kur skanēja mūzika, bet citi patiešām devās uz baznīcām, novēroja portāls "Delfi".

Pie Brīvības pieminekļa neilgu brīdī atkal uzkavējās Gobzems, kurš savā uzrunā aicināja klātesošos aplaudēt Valsts policijas darbiniekiem, kuri nodrošināja kārtību pasākumā.

Tāpat viņš vairākas reizes likumsargiem lūdza no pasākuma izraidīt personas, kas atradās manāmā alkohola reibumā.


Kā informēja Valsts policija, ap pulksten 20 Vecrīgā bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, lai gan atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 360 klātienē ārpus telpām drīkst organizēt gājienus un piketus līdz 50 personām.

Savukārt pie Brīvības pieminekļa, kur ziedus nolikt un pēc tam pievienoties "tautas protestam pret obligātu vakcināciju" iepriekš solīja Aināra Šlesera jaunveidotā politiskā spēka "Latvija pirmajā vietā" (LPV) pārstāvji, sākotnēji bija sanākuši daži desmiti cilvēku, kuru skaits pakāpeniski pieauga līdz vairākiem simtiem, novēroja portāls "Delfi".

Pie Brīvības pieminekļa daži desmiti klātesošo pulksten 19 nodziedāja Latvijas himnu, tad uzrunu teica Šlesers, kurš aicināja varu "atsisties" no prasībām, kas paredz obligātu vakcināciju, bet tautu skubināja aizstāvēt savas intereses. Viņš solīja, ka sanākušie dosies uz Rīgas pili, kur pasākums paredzēts pulksten 20, un kopā atbalstīt iestāšanos "pret piespiedu vakcināciju".

Šlesers nekavējās izmantot iespēju iepazīstināt sanākušos ar savu komandu un "ēnu kabinetu" tagadējai valdībai. Vēlāk klātesošie sāka dziedāt latviešu tautasdziesmas ģitāras pavadībā, piemēram, "Bēdu manu lielu bēdu", "Caur sidraba birzi gāju" un citas. To pavadībā viņi sāka ceļu Rīgas pils virzienā.

Pulksten 19 pie Brīvības pieminekļa bija ieradušās aptuveni 50 personas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Kā liecina sociālajos tīklos publicētie video, vēlāk sanākušo skaits pieauga līdz vairākiem simtiem. Līvu laukumā jau bija pulcējušies vismaz 1000 notikuma atbalstītāju, savukārt Doma laukumā, kur tika dziedāta dziesma "Rīga dimd", "Pūt vējiņi" un citas, klātesošo pulks bija kļuvis vēl mazliet kuplāks. Klātesošie apņēmās nākamo dziesmu dziedāt pie Rīgas pils.

Vēl pirms 18. augusta vakarā paredzētā pasākuma sākuma laika sociālajos tīklos kāds aculiecinieks publiskoja īsus video, atspoguļojot noskaņas pirms pasākuma Vecrīgas tuvumā.


Kā ziņots, gatavojoties trešdienas vakarā gaidāmajiem protestiem Rīgā, drošības iestādes ar pūļa kontroles žogiem norobežojušas Ministru kabineta ēku, novēroja aculiecinieki.

Sākotnēji Rīgas domē tika saņemti trīs privātpersonu pieteiktas sapulces pie Prezidenta pils un Brīvības pieminekļa laika posmā no pulksten 20 līdz 21.30, taču pieteikumus iesniedzēji atsauca.

Latvijā Covid-19 izplatības dēļ, joprojām spēkā ir vairāki epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka, gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 100, līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 120, ārtelpās var pulcēties ne vairāk kā 50 personas (neskaitot cilvēkus, kuri saistīti ar gājiena vai piketa norises organizēšanu).

Jau ziņots, ka 4. augustā pēc plašām diskusijām Saeimas vairākums konceptuāli atbalstījis likumprojektu par tiesībām atlaist darbinieku bez sadarbspējīgā Covid-19 sertifikāta. Deputāti arī atbalstīja steidzamības noteikšanu likumprojektam. Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem vēl otrajā – galīgajā – būs jālemj Saeimai.

Gobzems todien Saeimas sēdē, tāpat kā iepriekš savā kontā sociālajā tīklā "Facebook", skubināja ikvienu tās pašas dienas vakarā nākt pie Saeimas un protestēt pret "piespiedu vakcināciju". Sākotnēji arī pats deputāts netika ielaists teritorijā pie Saeimas, kam pieeju bija norobežojusi policija, taču deputāts vairākkārt uzsvēra, ka bez Saeimas pilnvarojuma viņu izdot kriminālvajāšanai vai citām sankcijām "neviens nedrīkst" viņam pieskarties. Beigu beigās viņš tika ielaists.

Kā novēroja portāls "Delfi", protestā sākotnēji bija pulcējušies vairāk nekā 500 cilvēki. Pakāpeniski cilvēku skaits turpinājis pieaugt, līdz pulksten 21 klātesošo skaits turpinājis pieaugt, līdz pārsniedzis 1000 cilvēkus. Pie valdības mājas pa Brīvības ielu šī protesta dēļ uz laiku bija ierobežota sabiedriskā transporta kustība.

Valsts policijā (VP) sākts administratīvā pārkāpuma process pret Gobzemu saistībā ar 4. augustā Rīgā notikušo pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!