Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) Lāčplēša ielā 123 B pirmdien bija sasaucis visu pašvaldības atbildīgo dienestu sanāksmi, lai apspriestu situāciju ar Lāčplēša ielas četrstāvu māju, kurai sestdienas vakarā iebruka ceturtā stāva griesti. Tam bija iespējams sekot tiešraidē portālā "Delfi".

Kā novēroja portāls "Delfi", Burovs ar būvinspektoru un atbildīgo dienestu pārstāvjiem apsekojot daļēji sabrukušo māju Rīgā, Lāčplēša ielā 123 B, secināja, ka māja nav apdzīvojama un tajā ir bīstami atrasties ilglaicīgi, taču iedzīvotājiem tika atļauts, ēkā ieejot pa vienam, paņemt no viņu dzīvokļiem nepieciešamās mantas.

Viskritiskākais stāvoklis ir ēkas ceturtajā stāvā, kurš, kā teica Burovs, nav apdzīvojams. Pārējos stāvos stāvoklis nav tik kritisks, tāpēc Burovs aicināja mājas īpašnieka pārstāvi organizēt cilvēku ieiešanu mājā pa vienam, lai viņi varētu paņemt nepieciešamo. Iedzīvotājiem mājā palikušas zāles, nauda, mantas, pārtika. Ēkā joprojām atrodas arī desmit dzīvnieki.

Kā pēc ēkas apsekošanas secinājis būvinspektors Jānis Ozoliņš, ēkai ir iebrucis pārsegums, kas atradies starp bēniņiem un ceturto stāvu, aptuveni 30 kvadrātmetru platībā. Būvvaldes inspektors Leonards Dubkevičs, apskatot mājas iekšieni, secināja, ka nevar zināt, kad iebruks nākamā kārta, jo arī pēc esošā iebrukuma ir redzamas lielas plaisas, tāpēc viņš neizslēdza tālāka nobrukuma iespēju.

Kā norādīja Burovs, jau sestdien viņš aicināja ēkas īpašnieka pārstāvi piesaistīt būvinženieri, kurš apsekotu māju un sniegtu savu redzējumu par ēkas un tās iedzīvotāju turpmāko likteni. Līdz pirmdienai tas netika izdarīts. Kā žurnālistiem sacīja ēkas īpašnieka pārstāvis, būvkonstruktors ēku apsekos otrdien un tad arī domei un dzīvokļa īpašniekiem sniegs tālākus norādījumus.

Ēkā kopā bija 30 dzīvokļi. Deviņi nama iedzīvotāji, kas piekrituši domes piedāvātajai izmitināšanai hostelī, patlaban atrodas sociālajā iestādē Prūšu ielā. Pēc likuma tur iespējams atrasties piecas dienas pēc evakuācijas, taču pašvaldība šo termiņu vajadzības gadījumā var pagarināt.

Tāpat netiek izslēgta iespēja, ka viens no dzīvokļiem varētu būt aplaupīts – tam bija vaļā logs un brīva piekļūšana. Pēcāk gan tika noskaidrots, ka dzīvokli uzlauzis pats dzīvokļa īpašnieks, cenšoties tur iekļūt un savākt mantas. Viņš tika aizturēts. Pēc tam arī ēkas otrā pusē izvietota dežūrpatruļa.

Nama īpašnieks dzīvo Tallinā un ēku iegādājies šā gada jūnijā. Rīgas domei nav bijis informācijas par ēkas tehnisko stāvokli. Tāpat ēkas iegādes brīdī tādas neesot bijis arī ēkas īpašniekam. Kā žurnālistiem norādīja ēkas īpašnieka pārstāvis, "nekas neliecināja par iespējamu nobrukumu".

Jau vēstīts, ka sestdienas vakarā kādai četrstāvu dzīvojamajai mājai Rīgā, Lāčplēša ielā, iebruka ceturtā stāva griesti apmēram 30 kvadrātmetru platībā, tāpēc no ēkas evakuēti visi cilvēki, kuri namā varēs atgriezties vien pēc detalizētas tā apsekošanas.

Tagad nama īpašniekiem ir uzdots veikt tā tehnisko apsekošanu, lai saprastu, kādā tehniskā stāvoklī ir visa ēka.

Tas nozīmē, ka īpašniekiem pie neatkarīga sertificēta eksperta ir jāpasūta detalizēts ēkas tehniskais apsekojums un pēc tam tas jāiesniedz būvvaldei, kura pieņems lēmumu par nama turpmāku ekspluatāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!