Diskutējot par pretrunīgajiem "nelojālo pedagogu" likuma grozījumiem, opozīcijas deputāts Andrejs Elksniņš ("Saskaņa") no Saeimas tribīnes trešdien izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) atskaņoja Latvijā veidotu "Pink Floyd" grupas kaverversiju, tā atgādinot par viņa kādreizējo iesauku krievu kopienā – "Melnais Kārlis".

Šadurskis šo iesauku ieguva 2003./2004. gadā, kad īstenoja reformu par krievu valodas lietojumu skolās. Tolaik protestētāji dziedāja "Pink Floyd" dziesmu "Another Brick In The Wall", vārdus "Hey, teacher, leave those kids alone" aizvietojot ar "Čornij Karļis, russkim školam bitj".

"Šadurska kungs ir iesniedzis priekšlikumu, lai atriebtos un atlaistu skolotāju, kurš ir izveidojis šo dziesmu par "Melno Kārli" kurš lidinās virs mūsu galvām," komentējot plānotos likuma grozījumus, sacīja Elksniņš.

"Diemžēl tas tiešām ir kauns, ka ministrs, pārstāvot veselu nozari, nāk un mēģina izmantot regulējumu, lai atriebtos cilvēkam, kurš ir uztaisījis kaverversiju, izmantojis Pink Floid un iedziedājis dziesmiņu par to, kā ministrs vērsās iepriekš pret krievu skolām. Tiešām ir ļoti nicinoša vēršanās pret konkrētu skolotāju ar šāda veida Izglītības likuma grozījumiem."

"Diemžēl ministrs iet vēl tālāk un vēršas ne tikai pret konkrēto skolotāju, bet kopumā pret izglītības sistēmu. Konkrētā likumprojektā nav ierakstīts konkrētā skolotāja vārds un uzvārds. Konkrētajā likumprojektā ir norādīts vispārīgs regulējums, kurš būtu attiecināms uz visu izglītības nozari, uz visiem skolotājiem. Un tiešām iet runa par to, cik lielā mērā notiek iejaukšanās attiecībā pret to, kā cilvēkiem domāt, kā viņiem spriest, kā viņiem vienā vai otrā vietā izteikties," sacīja deputāts.

Šadurskis grozījumus aizstāvēja, deputātiem jautājot, vai pedagogam un skolas direktoram ir jābūt lojālam Latvijas Republikai un Satversmei.

"Jā, jo to ir lēmusi Saeima un Izglītības likuma 30. pantā pateikusi, ka par izglītības iestādes vadītāju tiesīga strādāt persona, kas ir lojāla Latvijas Republikai un tās Satversmei, savukārt 48.pantā noteikusi tās pašas prasības jebkuram pedagogam. Vai tas nozīmē, ka neviena persona, kas nav lojāla Latvijas Republikai un Satversmei nav tiesīga strādāt par skolas direktoru vai skolotāju?"

"Es domāju, ka ikviens cilvēks, kas ir draugos ar formālo loģiku un veselo saprātu, izdarīs tieši tādu secinājumu: jā, nav tiesīgi strādāt! Un tas ir tieši tas, ko Ministru kabinets mēģina pateikt savos iesniegtajos priekšlikumos. Bet dzīvē diemžēl viss ir citādi. Mēs zinām par Ždanokas partijas 12. Saeimas deputāta kandidātu, Latvijai nelojālu 40. vidusskolas skolotāju, kurš joprojām turpina strādāt šajā izglītības iestādē. Man ir zināmi vēl daži, kas publiski nav izskanējuši nelojalitātes gadījumi, kad likums ir izrādījies bezspēcīgs. Ar šo Izglītības likuma normu, kas ir ietverta 30., 48.pantā, mīļie kolēģi, mīļie deputāti, nepietiek. Šobrīd šī norma diemžēl ir deklaratīva un nestrādā," skaidroja ministrs.

Ziņots, ka saskaņā ar likumprojektu, kuru apstiprināja trešdien, būs aizliegts nodarbināt valsts, pašvaldības vai valsts augstskolas dibinātas izglītības iestādes vadītāju, ja viņa profesionālā darbība novērtēta neapmierinoši. Persona, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības iepriekš uzskatīto iemeslu dēļ, nevarēs ieņemt pedagoga amatu piecus gadus.

Vēstīts, ka Saeima trešdien ārkārtas sēdē lemj par nākamā gada valsts budžeta projektu. Salīdzinot ar 2016. gadu, budžetā paredzēti par 664 miljoniem eiro lielāki ieņēmumi, bet budžeta izdevumi pieaugs par 681 miljonu eiro. Līdz ar budžeta pieņemšanu tiek skatīti vairāki pavadošie likumprojekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!