Foto: LETA

Iespējamā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) aizstājēja Baiba Rozentāle (S) nav kautrējusies kāpt tribīnē, lai aizstāvētu domes priekšsēdētāju uzticības balsojuma brīžos. Viņa gan slavējusi Ušakova ētikas prasmes, gan iegūtos ordeņus, gan prasmi ilgus gadus vadīt pašvaldību.

Pēdējo mēnešu laikā Ušakovs izturēja trīs uzticības balsojumus. Pirmais no tiem notika 14. decembrī – īsi pēc klajā nākušā pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" korupcijas skandāla.

Mērs sēdes sākumā teica, ka piedzīvotais ir viens no sāpīgākajiem brīžiem viņa mūžā, kas iedragājis "mūsu" reputāciju un godu. "Jūtos atbildīgs par notikušo. Šī diena ir mana personiska traģēdija," teica mērs.

Pēc viņa tribīnē kāpa vairāki opozīcijas deputāti, mudinot mēru atkāpties. Taču Rozentāle savas uzstāšanās laikā slavēja Ušakova demonstrēto "ētikas pamatstundu". "Ētika ir tikumības filozofija. Tā ir jēdzīga tikai tad, kad cilvēks jūt nožēlu. Ja jums neizdevās saklausīt patieso nožēlu, tad tā, protams, ir jūsu nespēja ieklausīties," teica Rozentāle.

Viņa arīdzan paslavēja Ušakovu par ordeni, ko viņš saņēmis no Zbigņeva Stankeviča. Tā kā šis uzticības balsojums notika īsi pirms Ziemassvētkiem, Rozentāle ieteica kolēģiem ieklausīties adventes laika pārdomās.

Nesenākais balsojums par mēra atlaišanu Rīgas domē notika 11. februārī, kad opozīciju šādu sēdi rosināt mudināja Ušakova mājās un birojā notikusī kratīšana. Rozentāle tribīnē stāstīja par pieredzēto "Saskaņas" organizētajā mītiņā pie domes. Tur sanākušie Rozentālei stāstījuši, ka pilsētā ir ērts sabiedriskais transports, dāsni pabalsti un laba ēdināšana.

"Ja kāds tiešām māk vadīt domi, tad tas ir līdzšinējais domes priekšsēdētājs," atklāja deputāte. Tad viņa pastāstīja par Karla Junga aprakstītajām kultūras traumām, kas izpaužas kā agresivitāte un naids. "Negribu teikt, ka kāds no mūsu deputātiem ir slikts. Bet tā ir vienkārši psiholoģiska atbildes reakcija", klāstīja Rozentāle. Viņas uzrunu pavadīja skaļi "bravo" saucieni no balkona, kur bija ieradusies virkne Ušakova atbalstītāju.

Vēstīts, ka "Saskaņas" valde varētu izvērtēt Rīgas domes Sociālo lietu komitejas priekšsēdētājas Rozentāles kandidatūru mēra amatam. "Partijā pastāv uzskats, ka viņa ir pietiekami pieredzējusi, lai varētu tikt galā ar Ušakova atstāto mantojumu," raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Rozentāle bijusi veselības ministre, Rīgas domes deputāte vairākos sasaukumos, ilggadēja Latvijas Infektoloģijas centra direktore un galvenā ārste, Rīgas 2. slimnīcas valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes profesore un docētāja rezidentu apmācībai infektoloģijā.

Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē publicētajā Rozentāles amatpersonas deklarācijā rakstīts, ka amatā Rīgas 2. slimnīcā viņa 2017. gadā nopelnīja 27 360 eiro.

Par darbu Rīgas domē, kur viņa ievēlēta no partijas "Saskaņa" rindām, Rozentāle saņēma 9664 eiro. Rīgas Stradiņa universitāte, kur Rozentāle strādā par profesori, viņai samaksāja 29 018 eiro.

Par galvenās ārstes darbu Latvijas Infektoloģijas centrā Rozentāle no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas saņēma 39 834 eiro. Par "Rīgas veselības centra" konsultēšanu viņa nopelnīja 2589 eiro.

"Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija" Rozentālei samaksāja 1298 eiro honorāru, bet Latvijas Republikas Neatliekamās medicīnas asociācija – 208 eiro honorāru. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija Rozentālei samaksāja kopumā 792 eiro.

Skaidrā naudā Rozentāle uzkrājusi 11 000 eiro, bet bezskaidrā naudā viņa uzkrājumus nav izveidojusi. Rozentāles parādsaistības ir 29 880 eiro.

Ziņots, ka no partijas "Saskaņa" saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās kandidēs Rīgas mērs Ušakovs un bijušais vicemērs Andris Ameriks (GKR), iepriekš vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Ne Ušakovs, ne Ameriks pagaidām medijiem izskanējušo informāciju nav komentējuši. "Gods kalpot Rīgai" komentārus sola sniegt pēc otrdienas, 26. februāra, vakarā notikušās valdes sēdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!