Iespaidīgajā video no meteoroloģiskā balona jeb zondes "IRBE-1" skatu punkta, lidojot stratosfērā, iemūžināti lauki, meži, ezeri, upes un koši zilas debesis.

Zonde ar īpašu fotokameru uzņēma Zemes virsmas fotoattēlus infrasarkanajā diapazonā. Iegūtos attēlus plānots izmantot fotosintēzes procesa intensitātes noteikšanai augos.

Stratosfērā meteoroloģisko balonu 10. aprīlī no Ventspils lidostas teritorijas palaida Ventspils Augstskolas (VeA) studentu komanda "Irbe-1". Studenti sekoja zondes sūtītajiem GPS datiem un pēcāk veica iegūto datu apstrādi.

10.aprīļa pēcpusdienā zonde veiksmīgi piezemējās Sitruku ciemā, Lietuvā, uz zemnieka Ģedimina Ališauska lauka. Zondi atraduši strādnieki, kuri to nodevuši saimniecības īpašniekam. Rīkojoties saskaņā ar instrukcijām, kas uz balona bija izvietotas krievu valodā, Ališausks sazinājies ar studentiem, informēja  VeA pārstāve Inta Ozola.

Zondes palaišana notika starptautisko meteoroloģisko balonu sacensību "Global Space Balloon Challenge" ietvaros. Sacensībās piedalījās komandas no 46 valstīm, kopumā stratosfērā palaižot 266 meteoroloģiskos gaisa balonus, kas aprīkoti ar kamerām un mēraparatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!