Foto: Publicitātes attēli
Atklājot mediju ētikas mēnesi, kas veltīts mediju veselības tēmai infodēmijas laikā, 18. jūnijā biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" rīko tiešsaistes pasākumu "Infodēmijas ierobežošana. Mediju un auditorijas atbildība". Tam bija iespējams sekot līdzi tiešraidē portālā "Delfi" .

Pasākums, kurā piedalījās nozares eksperti, aizsāka mediju ētikas mēnesi, pievērošoties jautājumam par mediju darba problemātiku un auditorijas ietekmi uz infodēmijas izplatību.

Piektdien pasākumā izpētes "Latvijas mediju darbs infodēmijas laikā: veiksmes un neveiksmes" rezultātus prezentēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes emeritētās profesores un vadošās pētnieces Skaidrīte Lasmane, medijpratības pasniedzēja, dr.sc.comm. Klinta Ločmele iepazīstināja ar pētījumu "Sabiedrība un mediji infodēmijas laikā: medijpratības grābekļi", bet diskusijā "Kā infodēmijas laikā sadalīt atbildību starp medijiem un auditoriju?" piedalījās žurnālists, ilggadējs politisko procesu komentētājs Māris Zanders, Baiba Zūzena, menedžmenta konsultante, biznesa trenere un bijusī mediju grupas "All Media Baltic" vadītāja, "Vidzemes televīzija" valdes priekšsēdētājs Ingemārs Vekteris un Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors, filozofs un publicists Vents Sīlis.

"2021. gada mediju ētikas mēnesis iecerēts kā viens no nozīmīgākajiem gada notikumiem Latvijas mediju vidē. Šogad mediju ētikas mēneša virstēma ir mediju veselība infodēmijas laikā, kas tiešā veidā iezīmē aktuālos mediju nozares izaicinājumus Covid-19 pandēmijas laikā. Īstenojot dažādas aktivitātes, mūsu mērķis ir sekmēt diskusiju par mediju attīstībai būtiskiem jautājumiem pandēmijas, globālo izaicinājumu un digitalizāciajs laikā," norāda "Latvijas Mediju ētikas padomes" valdes priekšsēdētājs Jānis Lielpēteris.

Kopš Covid-19 uzliesmojuma un pandēmijas izsludināšanas ANO ģenerālsekretārs un citi ANO augsta līmeņa vadītāji ir aizvien biežāk vērsuši uzmanību infodēmijas jeb dezinformācijas pandēmijas problēmai.

Mediju ētikas mēnesī, kas norisināsies no 18. jūnija līdz 23. jūlijam, plānota virkne aktivitāšu, sākot ar atklāšanas pasākumu tiešsaistē un žurnālistu fuck-up nights pieredzes apmaiņas pasākumiem, kas top sadarbībā ar Latvijas Žurnālistu asociāciju.

Tāpat paredzētas izglītojošs attālināta formāta pasākums, kurā sabiedrībai tiks vairāk skaidrots par pašregulācijas mehānismu un biedrības nozīmi, kā arī mediju ētikas mēneša noslēguma forums.

Biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" dibināta 2018. gadā, apvienojoties kopumā 15 mediju nozares asociācijām un uzņēmumiem. Šobrīd biedrībā ir 31 biedrs, pārstāvot visu formu un žanru medijus, mediju asociācijas un organizācijas, kas darbojas mediju jomas pētniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!