Pieaugot pret Covid-19 vakcinēto cilvēku skaitam un samazinoties saslimstībai, valdība 27. maijā lēma par vairāku drošības pasākumu mazināšanu vakcinētiem un Covid-19 izslimojušiem cilvēkiem. Tāpat atļauts rīkot izlaidumus, ievērojot konkrētus nosacījumus. Plašāk par to, kas gaidāms no 1. jūnija, informē preses konferencē, kurai sekot līdzi var portāla "Delfi" video tiešraidē.

Jau 29. aprīlī valdība lēma, ka brīdī, kad vakcīnas pret Covid-19 būs plaši pieejamas visiem iedzīvotājiem, būtu iespējams pakāpeniski mazināt epidemioloģiskās drošības prasības vakcinētām personām. No 3. maija Latvijā var vakcinēties ikviens.

Preses konferencē piedalījās Veselības ministrijas (VM) Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, kura informēja par epidemioloģisko situāciju un plašāku individuālu pakalpojumu sniegšanu Latvijā no 1. jūnija.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) informēja par izmaiņām izglītības jomā – izlaidumi, iestājeksāmeni, atbalsts pedagogiem un skolēniem, nometnes.

Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Lore informēja par valsts atbalsta pasākumiem, kas turpinās pēc 1. jūnija.

Feldmane norādīja, ka šobrīd vērojama saslimstības ar Covid-19 samazināšanās, tāpēc mazinās arī riski infekcijas izplatībai. Viņa atgādināja, ka šobrīd jau ir spēkā atvieglojums telpās pulcēties vakcinētiem un pārslimojušiem cilvēkiem organizētos kolektīvos līdz 20 personām, nevelkot maskas. Tāpat paredzēti izņēmumi skrīninga testu veikšanai, mājas karantīnas vai pašizolācijas ievērošanai.

Savukārt no 1. jūnija vakcinēti individuālu pakalpojumu sniedzēji varēs atsākt pakalpojumu sniegšanu jebkuram klientam, ievērojot epidemioloģiskos drošības pasākumus. "Paralēli, uzlabojoties situācijai, tiek mazināti drošības pasākumi sabiedrībai kopumā. Šie izņēmumi epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanai ir pārejas laiks uz to brīdi, kamēr epidemioloģiskās drošības prasības attiecas uz sabiedrību kopumā," sacīja Feldmane.

Kā paskaidroja Feldmane, pakalpojumu sniedzējiem no 1. jūnija būs iespēja izdrukāt vai uzrādīt elektroniski apliecinājumu par vakcināciju pret Covid-19 vai pārslimošanas faktu.

Šuplinska atgādināja, ka rīt Latvijas-Vācijas hokeja spēlē varēs būt klāt skatītāji, kuri ir vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19. "Ļoti ceru, ka tehniskais risinājums, kādu kopīgi meklēja Veselības ministrija un Latvijas Hokeja federācija, un iesaistītās citas organizācijas, šobrīd jau ir atrasts un pakāpeniski varēsim runāt par to, ka vismaz vienā Latvijas spēlē, cerot vēl uz vienu, mēs redzēsim arī skatītājus," viņa sacīja.

Tāpat Šuplinska norādīja, ka ir skaidri noteiktas normas, kādā veidā var notikt izlaidumi. Šogad ir līdzīgi kā pērn – izlaidumi var notikt ārā līdz 40 cilvēkiem, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības. "Pamata akcents ir uz pašiem beidzējiem un skolotājiem, un lūgums vecākiem būt klāt, bet varbūt neveidot masu, kas pārsniedz 40 cilvēkus," uzsvēra ministre.

Viņa arī skaidroja, ka lielākajās Latvijas pilsētās tiek organizēti iestājeksāmeni 7. un 9. klasē. "Šeit ir paredzēta testēšana par valsts līdzekļiem, gan arī iespēja kārtot papildu eksāmenu tiem, kas konkrētajā laikā ir bijuši vai nu kontaktpersonas, vai nu Covid-19 slimi, lai katrs, kurš vēlas turpināt izglītību, to varētu darīt," norādīja Šuplinska.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien, 27. maijā, nolēma atļaut no 1. jūnija individuālus pakalpojumus sniegt tām personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai pārslimojušas šo slimību. Tāpat no 1. jūnija tiks ieviests digitālais risinājums, kā pārliecināties par vakcinācijas pret Covid-19 esamību vai pārslimošanas faktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!