Foto: LETA

Piektdien, 23. oktobrī, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministre Ilze Viņķele (AP) un Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs informēja par valdības pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību. Preses konferencei varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Ziņots, ka saistībā ar Covid-19 straujo izplatību Ministru kabineta ārkārtas sēdē piektdien tika pieņemti Veselības ministrijas (VM) sagatavotie likuma grozījumi, kas paplašina sejas masku lietošanu sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tai skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Kariņš preses konferencē vēlreiz uzsvēra, ka ikdienā jāturpina ievērot drošības pasākumi: jādezinficē rokas, jāievēro distance, kā arī jālieto maska.

Premjers atgādināja, ka valdības noteikumi vieni paši nesamazinās vai neapturēs Covid-19 uzliesmojumu: "Tie esam mēs katrs, līdzdarbojoties un domājot, kā ierobežot vīrusu, un neļaujot tam pārlekt vienam no otra."

Tāpat valdības vadītājs aicināja visus pēc iespējas strādāt attālināti, kā arī slimiem neiet uz darbu.

Uzskaitot pieņemtos grozījumus, veselības ministre Viņķele norādīja, ka šis ir nākamais ierobežojumu etaps. Turpmākā situācijas attīstība tiks novērota.

"Ja inficēšanās līkne netiek stabilizēta, būs jālemj par nākošo ierobežojumu kārtu," brīdināja ministre, norādot, ka tā tiktu attiecināta uz pasākumiem ar vēl mazāku dalībnieku skaitu, kā arī uz vietām, kur pulcējas iedzīvotāji.

Tāpat Viņķele uzsvēra, ka "aicinājumi sabotēt valstī noteiktos ierobežojumus nenoved ne pie kā laba," bet "uz plašāku inficēšanos".

Perevoščikovs preses konferencē norādīja, ka Covid-19 infekcija vēlreiz pierāda, ka ir spējīga izplatīties ļoti strauji. Analizējot datus par pēdējām septiņām dienām, saslimšanas gadījumu skaits ir pārsniedzis 1000 gadījumus. Nedēļas laikā tie ir 1004 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, uzsvēra epidemiologs. Tāpat palielinājies testu skaits un pozitīvo gadījumu īpatsvars.

Viņš skaidroja, ka "līkne stabili iet uz augšu – nav svārstību, nav saslimstības samazinājuma tendences".

Vienlaikus speciālists mierināja, ka Latvija vēl ir starp tām Eiropas valstīm, kur ir zemākā saslimstība ar Covid-19.

Jau vēstīts, ka pēdējā diennaktī veikti 5726 Covid-19 testi, reģistrēti 250 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī viena persona mirusi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Mirušais bijis vecuma grupā no 55 līdz 60 gadiem.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 4,4%.

Latvijā kopā saslimuši 4208 cilvēki, bet 1357 ir izveseļojušies.

Ceturtdien stacionāros ievietoti 17 Covid-19 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Kopā stacionāros ārstējas 113 pacienti: 103 ar vidēji smagu slimības gaitu, 10 ar smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāra izrakstīti 312 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!