Protestējot pret ieviestajiem ierobežojumiem jauniešu sporta treniņu aizvadīšanā, pie Ministru kabineta (MK) paraugtreniņus bērniem piektdien aizvadīja basketbola, florbola, futbola un volejbola skolu audzēkņi.

Protests tika organizēts, ievērojot Ministra kabineta paredzētos noteikumus jauniešu sporta nodarbībām, portālam "Delfi" klāstīja viens no tā organizatoriem, Bērnu un jauniešu basketbola skolas "Rīga" nodaļas "Basketbola klase" treneris Kristaps Kozlovskis.

"Bērni jau piecus mēnešus pēc kārtas ir spiesti trenēties ārā. No vienas puses tas nav nekas traks. Nekas, ka šodien ārā ir -12 grādi, bet dažās pilsētās ir vēl aukstāk. Taču bērniem ir liegts pilnveidot savas profesionālās iemaņas. Tādā veidā daudziem zūd motivācija. Katru dienu saskaros ar vecākiem, kuri man zvana, sūdzas un liek kaut ko darīt, lai glābtu šo situāciju," klāsta Kozlovskis.

Protestā piedalījās "Basketbola klase" audzēkņi, futbola skola "Metta", Ingunas Minusas Volejbola skola un florbola klubs "Rīgas Lauvas", kuri palīdzējuši izstrādāt veselības un drošības protokolu bērnu sportošanai telpās. Kozlovskis atgādina, ka ar 93 deputātu balsīm Saeima pieņēma šo opozīcijas deputātu ierosinātu lēmumu par uzdevumu Ministru kabinetam nodrošināt bērnu un jauniešu sporta nodarbību nepārtrauktību arī Covid-19 izplatības laikā.

"Ministru kabinets neatrada iespēju pieķerties šai problēmai. Tas pat ignorēja šo jautājumu, ne apstiprinot, ne noliedzot. Līdz ar to šie bērni vēl vismaz divus trīs mēnešus nevarēs atgriezties pie normāliem treniņiem," prognozē basketbola trenerus.

Kā iespēju situācijas risinājumu Kozlovskis min treniņu atsākšanu reģionos, kuros Covid-19 izplatība tobrīd ir retāka. Treneris uzsvēra, ka kaimiņvalstī Igaunijā šobrīd bērniem atsevišķos reģionos atļauts trenēties telpās. Portāls "Delfi" jau rakstījis, ka vairāki talantīgi nepilngadīgi basketbolisti tādēļ pievienojušies Igaunijas klubiem.

"Kāpēc, piemēram, Ipiķos nevarētu bērni trenēties? Nodarboties ar sportu sporta zālē normālos apstākļos. Ja pandēmija atkal uzsistu augstu vilni un kļūst bīstami, tad šis reģions tiktu slēgts," ierosina treneris.

Šobrīd viņam bažas rada iespējamība, ka Covid-19 seku dēļ ne tikai slēgtu privātus sporta klubus, bet arī tiktu pazaudēts bērnos ieguldītais darbs. Kozlovskis uzsver, ka vēl vienas sporta sacensību sezonas nenotikšana iedragātu bērnu uzstādītos pašmērķus.

Jauniešu treneri jau iepriekš uzrunājuši Veselības ministriju (VM), kā arī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), lai iestādes izskata iespēju atļaut bērniem trenēties, tomēr tās nav reaģējušas, apgalvo treneris.

"Gaidu uz reālu ministru lēmumu, kas ļautu bērniem atgriezties sporta zālē pēc pusgada pārtraukuma," par akcijas mērķi izsakās Kozlovskis.

Ziņots, ka, lai pastiprinātu cīņu ar Covid-19 izplatību, Latvijā ārkārtējā situācija šobrīd ir pagarināta līdz 6. aprīlim, bet tā stājās spēkā jau 2020. gada 9. novembrī. Šobrīd ārkārtējās situācijas laikā sporta treniņi (nodarbības) grupās var notikt tikai ārpus telpām ne vairāk kā 10 cilvēkiem (neskaitot treneri un sporta personālu), bet netiek izmantotas kopīgās ģērbtuves. Telpās treniņi nenotiek, nestrādā trenažieru zāles un nevar doties uz klubu trenēties individuāli

Trenēties iekštelpās, neievērojot ierobežojumus, var Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportisti, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu pieaugušie sportisti, Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru audzēkņi, kā arī tādi Latvijas jauniešu un junioru izlašu sportisti, kuri gatavojas dalībai attiecīgā vecuma Eiropas vai pasaules čempionātā.

Tāpat šobrīd aizliegt organizēt sporta pasākumus, bet atļautas tikai komandu sporta spēļu starptautiskās un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai profesionāli sportisti, ja tās norisinās bez skatītājiem. Atļauts arī organizēt starptautisko olimpisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās sporta sacensības (tai skaitā pirms sacensībām paredzētos oficiālos treniņus) izlašu sportistiem, ja tās norisinās bez skatītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!