Foto: Publicitātes attēli

Šajā nedēļas nogalē septiņās Latvijas pilsētās Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā, Jūrmalā un Cēsīs būs iespēja pret Covid-19 vakcinēties ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš to vēlas. Plašāk par plānoto vakcināciju preses konferencē informēja Veselības ministrija (VM).

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sacīja, ka šāds lēmums aicināt vakcinēties visus gribētājus pieņemts, jo kopš Lieldienām veidojas "AstraZeneca" pārpalikums, lai gan notikusi aktīva prioritāro grupu uzrunāšana. Tāpēc pieņemts lēmums dot "AstraZeneca" tiem, kuri vēlas vakcinēties, jo uzkrājums nedrīkst stāvēt, ja ir vakcinēties gribētāji.

Pavļuts skaidroja, ka pieejamais vakcīnu apjoms centros ir dažāds – no nepilniem 400 līdz 2500. Vakcīnu atlikums noliktavās nav nemaz tik liels, sacīja Pavļuts, bet pie ļoti lielas intereses varētu izskatīt iespējas arī vakcīnu daudzumu centros palielināt, pārvedot no kāda cita, kur aktivitāte vakcinēties mazāka. Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča papildināja, ka lielākais vakcīnu daudzums plānots "Atta Centrā" Rīgā, bet mazākais – Rēzeknē.

Juhņēviča skaidroja, ka uz centriem vakcinēties atnākušie iedzīvotāji tiek uzskaitīti ar skaitītāju vai numuriņiem. Viņa aicināja dienas garumā interesentus uz potēšanos nākt pakāpeniski, lai gan piektdienas rītā pie "Atta Centra" pirmie vakcinēties gribētāji bija ieradušies jau ap pulksten 7 no rīta. Tāpat viņa aicināja iedzīvotājus ievērot epidemioloģiskās drošības noteikumus – divu metru distanci un uzlikt sejas maskas.

Jautāts, vai šādas brīvās rindas tiks atkārtotas arī turpmāk, Pavļuts sacīja, ka turpmākās reizes būs atkarīgas no vakcīnu apjoma un tā, cik labi veiksies ar vakcināciju prioritārajās grupās, tomēr viņš neizslēdza iespēju, ka šāda visu gribētāju vakcinācija tiks organizēta arī turpmāk.

Tāpat Pavļuts sacīja, ka otrdien plānots uzsākt vakcināciju 5. prioritārajai grupai, kurā ietilpst, piemēram, armija, ugunsdzēsēji, iekšlietu sektora darbinieki.

Jau ziņots, ka vakcinācija tiks veikta ar ražotāja "AstraZeneca" vakcīnām, un iedzīvotāji vakcīnu varēs saņemt, ierodoties minēto pilsētu liela mēroga vakcinācijas centros.

Vakcinācija minētajās pilsētās notiks no pulksten 9 līdz 17 (Ķīpsalas hallē Rīgā un Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē līdz pulksten 19).

Piektdien, 16. aprīlī, darbosies centri Rīgā ("Atta Centrs" Krasta ielā 60), Jelgavā (Zemgales Olimpiskais centrs Kronvalda ielā 24) un Jūrmalā (Jūrmalas sporta skolā Nometņu ielā 2b).

Sestdien, 17. aprīlī, Rīgā darbosies gan "Atta Centrs", gan arī BT1 izstāžu centrs Ķīpsalas ielā 8. Vaļā būs arī vakcinācijas centri Jelgavā un Jūrmalā, kā arī citās pilsētās: Cēsīs – bijušais "Super Netto" veikals Bērzaines ielā 2a, Liepājā – Olimpiskais centrs Brīvības ielā 39, Daugavpilī – Daugavpils sporta komplekss Parādes ielā 7, kā arī Rēzeknē – Latgales vēstniecība "Gors" Pils ielā 4.

Svētdien, 18. aprīlī, darbosies vakcinācijas centri Cēsīs un Daugavpilī.

Vakcinācija notiks bez iepriekšēja pieraksta un tiks vakcinēts jebkurš iedzīvotājs, kurš atbilstoši centru darbības dienai un laikam būs ieradies centrā līdz brīdim, kad vakcīnas ir pieejamas. Iedzīvotājiem jāņem līdzi tikai pase vai ID karte.

Katrā centrā plānots izmantot no 390 līdz 2500 vakcīnu devu, un vakcīnu apjoms atkarīgs no centra lieluma un vakcinācijas veicējam pieejamā vakcīnu apjoma.

Reaģējot uz informāciju, ka piektdien un nedēļas nogalē ikviens Latvijas iedzīvotājs noteiktos liela mēroga vakcinācijas centros varēs saņemt "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas, pie viena no punktiem Rīgā – "Atta Centrs" – jau piektdienas rītausmā bija vērojama cilvēku rinda, novēroja portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!