Ceturtdien, 25. augustā, būvnieki demontēja pieminekļa Uzvaras parkā centrālo obelisku. Tas tika "nogāzts ar kalšanas metodi". Darbi tika sākti agrā rītā un piemineklis sabruka ap pulksten 16.40. To bija iespējams vērot tiešraidē portālā "Delfi".

Obeliska krišanas brīdī sanākušie gavilēja un aplaudēja, novēroja portāls "Delfi". Izskanēja arī sauciens "Atkārtot!"

Obeliska demontāžas procesam visu dienu bija iespējams sekot līdzi tiešraidē portālā "Delfi".

Piemineklis tika nogāzts ar kalšanas metodi. Netika izmantotas ne sprāgstvielas, ne ķēdes. Bija paredzēts, ka betons tiks pārskaldīts, bet iekšā esošie stieņi tiks pārkniebti.

Kā novēroja portāls "Delfi", ap pulksten 12.30 tika slēgta visa veida kustība pieminekļa apkārtnē.

Pulksten 16.45 tika atjaunota satiksme pa Uzvaras bulvāri Uzvaras parka virzienā.

Jau vēstīts, ka šīs nedēļas laikā pieminekļa kompleksā demontēti skulptūru ansambļi, kā arī pilnībā norobežota piekļuve piemineklim. Pieminekļa kompleksa demontāža ilga trīs dienas – otrdien, 23. augustā būvnieki nogāza karavīru tēlus, trešdien, 24.augustā demontēja sievietes tēla skulptūru bet ceturtdienas, 25. augusta, rītā tika sākti sagatavošanas darbi, lai īstenotu pēdējo pieminekļa demontāžas posmu – 79 metrus augstā obeliska gāšanai.

Kā ziņo aģentūra LETA, informācija tīmekļvietnē "rigaspieminekli.lv" liecina, ka "Piemineklis Padomju karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" Uzvaras parkā tika uzstādīts 1985. gadā.

Tas ir alegorisks memoriāls ansamblis, kura centrā atrodas 79 metrus augsts obelisks, ko veido piecu dažāda augstuma skaldnes, kuras vainago piecstaru zvaigznes. Tas simbolizē piecus kara gadus un uzvaras salūtu.

Tāpat ziņots, ka 13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu. Objekta oficiālais nosaukums ir piemineklis Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!