Foto: LETA
Palielinoties atvieglojumiem cilvēkiem, kuri ieguvuši derīgus digitālos Covid-19 sertifikātus, pieaug arī cilvēku ieinteresētība par likuma apiešanu, mēģinot viltot šo dokumentu, tomēr nedz Valsts policijā (VP), nedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par sertifikāta viltošanas mēģinājumu nav uzsākts neviens kriminālprocess, trešdien preses konferencē žurnālistiem sacīja šo iestāžu pārstāvji.

VP, KNAB un Nacionālais veselības dienests (NVD) trešdien informēja par aktuālo saistībā ar Covid-19 vakcinācijas sertifikātu drošības jautājumiem – kā novērst iespējamus viltošanas gadījumus un rīcību situācijās, ja šādi gadījumi tiek konstatēti, kā arī par to kontroli. Preses konferencei bija iespējams sekot līdzi tiešraidē portālā "Delfi".

KNAB Kriminālprocesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšniece Anda Rumjanceva žurnālistiem atzina, ka Latvijas iedzīvotāju interese par iespēju viltot digitālos Covid-19 sertifikātus ir palielinājusies, taču līdz šim nav apstiprinājušies pārkāpumi, kas paredz kriminālprocesa uzsākšanu.

Viņa arī minēja, ka cilvēku aktivitāte, ziņojot par iespējamiem pārkāpumiem sertifikāta ieguvē, ir uzteicama.

Kā norādīja VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko, katrs ziņojums par iespējamu mēģinājumu viltot vakcinācijas faktu tiek izskatīts individuāli.

"Covid-19 sertifikātam ir īpatnēja nozīme. Saskaņā ar normatīvo regulējumu tas sertifikāta lietotājam gan piešķir tiesības, gan atbrīvo no pienākumiem. Varu apgalvot, ka šis sertifikāts ir pielīdzināms dokumentam. Gadījumā, ja policijas rīcībā parādās informācija par šī dokumenta viltošanu, tas ir noziedzīgs nodarījums, kas klasificējams pēc Krimināllikuma 275. panta," preses konferencē sacīja VP pārstāvis, piebilstot, ka ir cilvēki, kas nesaprot, ka sertifikāta viltošana ir sodāma rīcība.

Policija ir paredzējusi izaicinājumu cīņā ar mēģinājumiem viltot digitālos Covid-19 sertifikātus, tādēļ medicīnas personālam, sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), ir nodota informācija par to, kā rīkoties, ja tiek saņemti jautājumi par digitālā kvadrātkoda viltošanu vai aicinājumi to darīt.

Homenko atzina, ka šāds faktors korelējams ar kukuļdošanu. Jau vēstīts, ka VP atteikusies sākt kriminālprocesu pēc Krāslavā praktizējošas ģimenes ārstes Marinas Procevskas iesnieguma par piedāvājumu pret atlīdzību viltot kāda vīrieša Covid-19 vakcinācijas sertifikātu. Ārste portālam "Delfi" sacīja, ka par notikušo ziņojusi VP. Viņa saņēmusi atbildi, ka noziedzīga nodarījuma sastāvu policija notikušajā nesaskatot, tāpēc kriminālprocess netiks uzsākts.

VP pārstāve Simona Grāvīte portālam "Delfi" iepriekš skaidroja, ka "šajā gadījumā saņemtajā e-pasta vēstulē izteikts jautājums vai var veikt Covid-19 vakcinācijas atzīmi e-sistēmā pret atlīdzību, lai varētu saņemt vakcinācijas sertifikātu, bet realitātē nevakcinējoties".

VP pieļauj, ka šāda e-pasta vēstule, iespējams, ir izsūtīta, lai noskaidrotu ārstniecības darbinieku attieksmi un tālāko rīcību. Procevska iepriekš portālam "Delfi" stāstīja, ka, pēc policijas aicinājuma būtu gatava atbildēt konkrētajam e-pasta sūtītājam, lai uzzinātu viņa patiesos mērķus. Tomēr, kā preses konferencē sacīja VP pārstāvis, tā nebūtu pareiza rīcība.

"Šajā gadījumā, objektīvi izvērtējot e-pasta saturu, kā arī pārējos ar to saistītos apstākļus, VP nav konstatējusi pašu piedāvājumu [viltot sertifikātu pret atlīdzību], bet ir konstatējusi pazīmes, kas rūpīgas pārbaudes rezultātā nav apstiprinājušās," sacīja Homenko, piebilstot, ka policijas ieskatā šis ir bijis "provokatīvs e-pasts", lai saņemtu kādu reakciju no ārstniecības personas.

Viņš uzsvēra, ka personas komunikācija ar ģimenes ārsti ir bijusi vienpusēja un nav atkārtojusies, līdz ar to, juridiski šī satura dēļ nav iespējas objektīvi pierādīt ziņas sūtītāja nodomu. Tāpēc šajā konkrētajā gadījumā tika pieņemts lēmums atteikt kriminālprocesa uzsākšanu, taču ārstei kā pieteikuma iesniedzējai ir iespēja pārsūdzēt policijas lēmumu, sacīja Homenko.

Preses konferencē trešdien piedalījās Homenko, Rumjanceva un NVD direktora vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Māris Dreimanis.

VP līdz šim ir saņēmusi atsevišķus signālus, ka ir iedzīvotāji, kas, iespējams, mēģina apiet noteikto kārtību kā iegūt vakcinācijas veikšanas faktu apliecinošu sertifikātu. Tikuši fiksēti līdzīgi gadījumi augstāk minētajam, un katrs gadījums vienmēr tiekot rūpīgi pārbaudīts un izvērtēts, iepriekš uzsvēra policijā.

NVD ārstniecības personālam ir izsūtījusi Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) ieteikumus, kā rīkoties, saņemot no personas lūgumu par maksu bez pašas vakcinācijas veikšanas veikt ierakstus e-veselībā par vakcinācijas faktu vai Covid-19 pārslimošanu, lai gan persona faktiski ar Covid-19 nav slimojusi.

Rīcības algoritms ārstniecības iestāžu personālam:

1. Ja pie ārstniecības personas vēršas pacients, kas vēlas, lai ārstniecības persona veic nelikumīgu digitālā Covid-19 sertifikātu izsniegšanu, norādot un apstiprinot divu potēšanas reižu faktu, kas īstenībā nav noticis, vai Covid-19 pārslimošanu, ārstniecības persona sākotnēji skaidro normatīvajos aktos paredzētās sertifikāta saņemšanas iespējas, norādot, ka cita kārtība valstī nepastāv, nav pieļaujam un ir nelikumīga.

2. Policiju jāiesaista tikai, kad persona turpina būt uzstājīga, aicinot ārstniecības personu veikt nelikumīgas darbības vai notiek reāls kukuļa piedāvājums par nelikumīgu digitālo Covid-19 sertifikātu izsniegšanu, norādot un apstiprinot divu potēšanās reižu faktu, kas īstenībā nav noticis/ vai aicina veikt ierakstus par pārslimotu Covid-19, kas nav notikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!