Foto: F64
18. jūnijā tiks sākta vakcinācija pret Covid-19 arī īpašos vakcinācijas punktos, kas būs ierīkoti tirdzniecības centros visās Latvijas lielākajās pilsētās.

Kā tiks organizēts šis process, atbildīgie informēja preses konferencē, kurai bija iespējams sekot līdzi video tiešraidē portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags, ''Veselības centrs 4'' (''VC4'') valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Kā sacīja Juhņēviča, plānots atvērt līdz 25 vakcinācijas punktiem tirdzniecības centros visā Latvijā. Šis process tiks uzsākts šajā piektdienā un vidējā sasniedzamā jauda paredzēta ap 7500 vakcinācijas faktu nedēļā.

Juhņēviča atklāja, ka tiek meklētas vēl citas iespējas nākamā vakcinācijas posma uzsākšanai, dodoties tuvāk pie cilvēkiem, lielveikali ir tikai viens no variantiem. Otrs virziens – lielāks uzsvars uz izbraukuma vakcināciju gan pie senioriem mājās, gan citām mērķa grupām, lai palielinātu vakcinācijas aptveri.

Pieteikties vakcinācijai tirdzniecības centros varēs tāpat kā iepriekš – gan pa tālruni 8989, gan vietnē "manavakcina.lv", tāpat varēs saņemt poti arī bez pieteikšanās, vienkārši atnākot uz tirdzniecības centru.

No piektdienas varēs vakcinēties vairākos centros Rīgā – tirdzniecības centra "Galleria Riga" 6. stāvā, "Galerija Centrs" 1. stāvā, "Domina" 1. stāvā.

Kā ziņoja Juhņēviča, no 21. jūnija iespēja vakcinēties būs arī tirdzniecības centra "Alfa" 1. stāvā, "Akropole" 1. stāvā, kā arī Liepājā – "XL Sala". Savukārt no 28. jūnija arī "Riga Plaza". Tāpat pakāpeniski tiks atvērti vakcinācijas punkti arī citos tirdzniecības centros reģionos, kur, piemēram, interesi ir izrādījis "Ditton" Daugavpilī, stāstīja Juhņēviča.

Vakcinācijas process noritēs tieši tāpat kā iepriekš – būs paredzēta vieta gan gaidīšanai, gan zona pēc vakcīnas saņemšanas.

Runājot par iepriekš izveidotajiem masu vakcinācijas centriem, Juhņēviča skaidroja, ka tie joprojām darbojas, bet, mazinoties pieprasījumam pēc vakcinācijas, netiek pilnībā noslogoti. Bija plānots, ka centri darbosies līdz jūlija beigām, augustam, tad tos pamazām aizvērs, pārejot uz nākamo vakcinācijas procesa posmu, sacīja Juhņēviča.

Tāpat viņa norādīja, ka vakcinācijas punkti būs uzstādīti arī gadatirgos un vasarā dažādās vietās, kur cilvēki pulcējas. Viņa uzsvēra, ka šie punkti tiek uzstādīti un iekārtoti atbilstoši vadlīnijām, tāpēc nav jāuztraucas, ka tas atrodas gadatirgū.

"Skaidrs, ka šī telts neatradīsies pie koncerta skatuves, bet vietā, kur cilvēki var apstāties, apsēsties, ar uzgaidāmo zonu pēc vakcinācijas," viņa piebilda.

Preses konferencē Vanags uzsvēra, ka tirdzniecības centri uzreiz piekrita iesaistīties šajā procesā, jo sajuta to kā savu korporatīvu atbildību. "Ir mūsu visu interesēs, lai rudenī nav jāatgriežas pie horizontāliem ierobežojumiem visiem," sacīja Vanags.

Tāpat viņš akcentēja, ka tirdzniecības centri ir epidemioloģiski droša vide, jo ir investējuši gaisa apmaiņas sistēmās. "Labāks gaiss nekā tirdzniecības centrā ir tikai priežu mežā," viņš salīdzināja.

Neskatoties uz to, ka daudzi tirdzniecības centri ir bijuši tuvu maksātnespējas situācijai, centri savas telpas vakcinācijas punktiem dod bez maksas, norādīja Vanags.

Jau ziņots, ka vakcināciju pret Covid-19 tirdzniecības centros plānots uzsākt pirms Līgo svētkiem, 18. jūnijā, otrdienas valdības sēdē informēja Juhņēviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!