Foto: DELFI

Labklājības ministrija (LM) pirmdien informēja par rīcības plānu Covid-19 izplatības kontrolei ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās. Portālā "Delfi" varēja sekot līdzi ministrijas preses konferences.

Preses konferencē piedalījās labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), LM valsts sekretārs Ingus Alliks un Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres vietniece veselības politikas jautājumos Līga Šerna.


Preses konferencē ministriju pārstāvji informēja par īstenotajām darbībām Covid-19 ierobežošanai sociālās aprūpes institūcijās un izstrādāto koordinētās rīcības plānu, kas paredz pasākumu kopumu tālākas infekcijas izplatības kontrolei visās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Plāns izstrādāts sadarbojoties LM, VM, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Plāns paredz koordinētus septiņus uzraudzītas rīcības virzienus, kas ietver epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, infekcijas izplatības prevenciju un atbalsta nodrošināšanu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām personālam.

"Es kā ministre vēlos redzēt straujāku situācijas uzlabošanos, jo īpaši laikā, kad parādās ziņas par jauna vīrusa paveida izplatīšanos Eiropā. Līdz vakcinācijas sākšanai kopā ar Veselības ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju mums maksimāli jāuzlabo situācija sociālās aprūpes iestādēs un jābūt gataviem jauniem pavērsieniem," norādīja Petraviča.

Dažādu operatīvu jautājumu risināšanai saskaņā ar rīcības plānu tiks noteikti starpinstitūciju sadarbības koordinatori informācijas apmaiņai par aktuālāko situāciju Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā sociālās aprūpes centros (SAC). Tiks turpinātas regulāras sanāksmes ar visu SAC darbiniekiem par aktuāliem un praktiskiem jautājumiem Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā, tajā skaitā SAC darbinieku un brīvprātīgā darba veicēju apmācības darba pienākumu pilnvērtīgai veikšanai.

Kā norādīja ministrijā, plānots pilnībā kompensēt pulsa oksimetru iegādi SAC, kā arī 50% apmērā kompensēt SAC izdevumus par individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu iegādi. Operatīvi tiks ievākta un apkopota informācija par aktuālo epidemioloģisko situāciju sinerģijā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotajiem datiem.

Lai abpusējā komunikācija ar SAC notiktu iespējami raiti, rīcības plānā paredzēts, ka gadījumos, kad SAC nevarēs atrisināt radušos problēmu, SAC atbildīgā persona operatīvi par to informēs LM noteikto kontaktpersonu. Noteikts arī izstrādāt vadlīnijas par terapijas algoritmu SAC klientiem ar dažādām diagnozēm, norādot iespējamos profilakses pasākumus.

Tāpat rīcības plāns paredz noteikt kārtību vakcinācijas nodrošināšanai SAC, kā arī īstenot ES Atjaunošanas un noturības mehānisma plānā 2021 -2026 noteiktos pasākumus SAC pielāgošanai epidemioloģiskā apdraudējuma situācijai (izolācijas telpu izveidei un to aprīkošanai, automātisko dezinfekcijas iekārtu iegādei un datortehnikas iegādi attālinātas saziņas ar tuviniekiem uzlabošanai SAC klientiem) un jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes institūciju attīstībai pašvaldībās. Rīcības plāna atbalsta gadījumā, ir paredzēts veikt darbības finansējuma piesaistei un normatīvo aktu grozījumiem, lai no 2022. gada SAC darbiniekiem nodrošinātu piemaksas 100% apmērā, uzsvēra ministrijā.

Rīcības plāns nav noslēgts un var tikt papildināts ar jauniem rīcības virzieniem, pasākumiem, veicamām darbībām un to izpildes monitoringu atbilstoši aktuālajai situācijai SAC un valstī kopumā.

LM uzskata, ka, īstenojot rīcības plānā noteiktos pasākumus šajā epidemioloģiskā apdraudējuma situācijā, SAC klientiem tiks radīta iespējami droša un veselību saglabājoša vide.

Izstrādātais rīcības plāns iesniegts apstiprināšanai valdībā.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piektdien vērsies pie valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas ar aicinājumu revīzijā pārbaudīt, vai LM ir izdarījusi visu iespējamo Covid-19 izplatības ierobežošanā sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Ministru prezidents aicinājis Valsts kontroli rast iespēju izvērtēt LM līdz šim paveikto Covid-19 ierobežošanā, kā arī sniegt rekomendācijas darba uzlabošanai.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz žurnāla "Ir" publicētajiem Slimību profilakses un kontroles centra datiem, iepriekš vēstīja, ka kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ar vīrusu saslimuši 4000 sociālo centru klienti, kas ir gandrīz trešā daļa no 13 000 sociālo aprūpes centros esošajiem klientiem, bet 146 pansionātu iemītnieki miruši.

Tāpat kopumā ir inficējušies 1300 aprūpes centru darbinieki – ārsti, sanitāri, medicīnas māsas un citi.

Jau vasarā daži pansionāti kļuva par vīrusa perēkļiem. Piemēram, sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni" saslima lielākā daļa iemītnieku. Lai gan striktajiem drošības pasākumiem vajadzēja novērst līdzīgu scenāriju citos pansionātos, vīruss tajos ir iekļuvis.

Covid-19 saslimstība aprūpes centros strauji pieauga rudenī. No oktobra līdz decembrim saslimušo skaits palielinājās 50 reizes – no 66 līdz 3184.

Veselības inspekcija pārbaudēs konstatējusi būtiskas problēmas vairumā iestāžu, rakstīja "Ir".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!