Foto: LETA
Beidzoties teju trīs mēnešus Latvijā ilgušajai ārkārtējai situācijai, no trešdienas, 10. jūnija, sabiedrībā jāturpina ievērot virkni Covid-19 ierobežošanai noteikto pasākumu. Preses konferenci, kurā atbildīgo ministriju pārstāvji skaidroja valstī noteiktos ierobežojumus, tiešraidē bija iespējams vērot portālā "Delfi".

Pasākumā piedalījās Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Zariņš, Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts, kā arī Ekonomikas ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Evita Feldberga.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka līdz ar 10. jūniju, kad beidzās valstī izsludinātā ārkārtējā situācija, valdība ir lēmusi mīkstināt vairākus Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus. Divu metru distances ievērošana, regulāra roku mazgāšana un palikšana mājās, ja persona ir saslimusi, joprojām ir obligāta prasība.

Divu metru distancēšanos var strikti neievērot, piemēram, veicot darba pienākumus, bērnudārzos un nometnēs, kā arī sporta, dejošanas un aktiermākslu nodarbībās, jo šādos gadījumos cilvēki ir savstarpēji pazīstami un epidemiologi varēs apzināt kontaktpersonas, ja kāds saslims. Savukārt sabiedriskajā transportā joprojām ir jālieto mutes un deguna aizsegs, norāda VM.

No trešdienas vienkopus atļauts pulcēties lielākam cilvēku skaitam – iekštelpās līdz 100 cilvēkiem, bet ārā līdz 300 cilvēkiem, ievērojot divu metru distanci starp personām. Šie nosacījumi attiecas uz pakalpojumu sniegšanas un publisku pasākumu norišu vietām. Cilvēku skaita ierobežojumi neattiecas uz vietām, kur ir aktīva cilvēku plūsma, piemēram, tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietām, muzejiem, izstādēm un dabas takām, ja šajās vietās netiek rīkots pasākums.

Sabiedriskās ēdināšanas vietās starp galdiņiem ir jānodrošina divu metru distance. Līdz 1. jūlijam ir noteikts, ka iekštelpās pie galdiņa drīkst sēdēt četri cilvēki, bet ārā, piemēram, uz terases, pie galdiņa – astoņas personas.

Tāpat kā līdz šim kultūras, sporta, izklaides un reliģiskās darbības vietas darbu uzsāks ne agrāk kā pulksten 6.30 un beigs ne vēlāk kā pulksten 24. Izņēmums ir brīvdabas kino un sabiedriskās ēdināšanas vietas, kas drīkstēs darboties līdz pulksten 2.

Valdība arī lēma, ka bērnu nometnēs drīkstēs būt 30 bērni, savukārt pieaugušo neformālās izglītības pasākumos vienā grupā varēs būt 50 cilvēki. Īpaši nosacījumi ir arī sporta treniņos – vienā treniņgrupā drīkst būt ne vairāk kā 30 cilvēki, ieskaitot treneri.

Līdz 31. jūlijam sporta pasākumiem iekštelpās, kur kopējā publisko telpu platība ir mazāka par 1000 kvadrātmetriem, ir jānotiek bez skatītājiem.

Attiecībā uz ceļojumiem VM aicina rūpīgi izvērtēt to nepieciešamību, jo iedzīvotājiem jārēķinās, ka ārzemēs pastāv ne tikai lielāks risks inficēties ar Covid-19, bet arī nonākt karantīnā, kas būs jāievēro valstī, kur tobrīd atradīsies.

Ministrija arī vērš uzmanību, ka šobrīd Eiropas Savienības (ES) robeža nav atvērta ceļojumiem, tādēļ nenotiek ceļojumi uz trešajām valstīm. Tāpat nenotiek arī ceļojumi uz ES un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kas pēc Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā ir publicētas kā vietas ar augstu risku sabiedrības veselībai. Proti, 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem pārsniedz 25.

Tāpat VM norāda, ka, ieceļojot Latvijā no valsts, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 15, būs jāievēro pašizolācija 14 dienas, kopš izbraukšanas no minētās valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!